Svep: Ambassadflytt till Jerusalem väcker reaktioner

Text:

Bild: TT

Kärnvapenhot i utrikesdeklaration

Utrikesminister Margot Wallström (S) kommer i dag att ta upp kärnvapenhotet i utrikesdeklarationen som offentliggörs i riksdagen.

– De mekanismer vi har för att kontrollera och lösa problemet är försvagade, säger hon till DN.

M:  Välj realism framför plakatpolitik

Moderaterna är kritiska till Wallströms intentioner om att skriva under FN-konventionen om förbud mot kärnvapen.

– Det som är utmanande globalt är att domedagsklockan tickar. Då ska man välja realism framför plakatpolitik, säger Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark till P1 Morgon.

L vill flytta ambassaden till Jerusalem  

Liberalerna vill flytta den svenska ambassaden till Jerusalem – något som USA redan gjort.

– Jag vill inte uttala mig om precis exakt när det ska ske, men Liberalernas uppfattning är att Sverige vid lämplig tidpunkt bör flytta vår ambassad, säger Fredrik Malm (L), utrikespolitisk talesperson, till Ekot.

Förslaget kritiseras av V

 Vänsterpartiet tror att det är ett farligt förslag att flytta Sveriges ambassad till Jerusalem.

– När Donald Trump fattade samma beslut för USA så ledde det till kravaller och demonstrationer, och flera människor miste livet, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet till radion, till Ekot.

Margot Wallström (S):  Följer FN och EU

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) anser att L:s förslag om ambassadflytt är en dålig idé. Hon menar att Sveriges och EU:s position i frågan är etablerad och följer FN:s rekommendation.

– Det finns ju bara ett enda land, möjligen två, (USA och Brasilien), som sagt att de ska flytta ambassader. Alla andra länder respekterar FN-beslutet, säger hon i P1 morgon.

Debatter

Uteslut Orbáns parti ur EPP, skriver Gustaf Göthberg (M), kandidat till EU-parlamentet.

»Kommer S att svika sina ideal om nedrustning?« Det undrar Håkan Svenneling (V), utrikespolitisk talesperson, inför dagens utrikespolitiska deklaration.

»Verklighetsfrämmande om förbud mot kärnvapen«, skriver forskarna Lars Ingelstam, Thomas Jonter, Peter Wallensteen och Gunnar Westberg.