Svep: Johansson försvarar domstolsändring

Text:

Bild: Janerik Henriksson/TT

Johansson försvarar domstolsändring

Justitieminister Morgan Johansson försvarar lagändringen där åklagare får utse offentliga försvarare när domstolarna stängt, rapporterar TT. Han menar att det inte finns något bättre sätt att lösa situationen.

– Det här handlar om helger, kanske några timmar för att få en försvarare på plats. Så fort man är på plats på måndag igen kan man byta försvarare om man vill det, det här handlar bara om det inledande skedet, säger han till TT.

Förslaget har kritiserats av domare, advokater  och åklagare som menar att det är olämpligt och går emot grundläggande principer.

Carl Bildt: »Sänk tonläget om Gui Minhai, M och KD«

Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) manar Moderaterna och Kristdemokraterna att lugna ner det hetsiga tonläget om den kinesiska förläggaren Gui Minhai. Partierna har riktat hård kritik mot utrikesminister Margot Wallström (S) efter det omtalade ambassadmötet i Stockholm.

– Jag inte tror att offentlig polemik gör saken bättre. Oppositionen i riksdagen har andra kanaler för att få klarhet eller framföra synpunkter, säger han till Aftonbladet.

Ulf Kristersson stänger alliansdörren

Alliansen kommer inte att samarbeta så länge C och L samverkar med S. Det säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i Mats Knutssons program »Mats möter«.

– Det är klart det inte går. C och L får bestämma sig vilken väg de vill gå långsiktigt. M vill ha en borgerlig politik. Den dagen fler borgerliga partier vill bilda borgerlig regering kommer vi stå fast vi det, säger Kristersson.

– Det kommer säkert dyka upp enskilda frågor där vi behöver prata med varandra och det har jag inga problem med.

Debatter

I dag fattar de blågröna beslut om 70 nya elbussar från 2020. Ambitionen är en fullskalig satsning på elektrifiering av bussflottan och att vara jämsides med London och Paris, skriver Kristoffer Tamsons (M) och Tomas Eriksson (MP), på DI Debatt.

Det finns ett stöd, av de som bor i utsatta områden, för fler poliser, mer övervakningskameror och längre straff. Det skriver Andreas Hatzigeorgiou och Ahmed Abdirahman, Stockholms Handelskammare, på DN Debatt.

»Det har varit välgörande att USA gått i bräschen för en lagföring på korruptionsområdet, med tanke på att europeiska regeringar med tyst gillande åsett hur de egna företagen mutat sig till kontrakt världen över«. Sverige bör överväga sådana åtgärder, skriver Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt och ledamot av styrelsen för Transparency International Sweden, på SvD Debatt.