Svep: SD kan bli näst störst i EU-valet

Text:

Bild: Christine Olsson/TT

SD kan bli näst störst i EU-valet

SD går framåt inför EU-valet och ökar med 6,9 procentenheter sedan 2014, rapporterar TT. I den väljaropinion som presenteras i TV4 Nyheterna ligger SD nu på 16,9 procent och passerar Moderaterna, som ligger på 15,1 procent. Även KD och V ökar rejält och får 9,3 respektive 9,4 procent, medan S landar på 25,2 procent, C på 6,5 procent, MP 8,8 procent och L på 4,2 procent.

MP vill införa tvingande utsläppsbudget

Miljöpartiet vill införa en tvingande utsläppsbudget i EU. Det framhåller MP:s toppkandidat till EU-valet Alice Bah Kuhnke i P1 Morgon. EU har redan en sådan budget och en bindande ansvarsfördelning för medlemsländerna att minska sina utsläpp, men den är inte tvingande.

– De mål som har satts upp är frivilliga och långsiktiga. Det handlar om mål till 2050. Vi har inte den tiden på oss att minska utsläppen. Därför har vi på vetenskaplig grund tagit fram en metod där varje land får en utsläppsbudget-en maxgräns-för hur mycket utsläpp man får göra«, säger Bah Kuhnke.

Nylander möjlig utmanare till Sabuni

Liberalernas gruppledare i riksdagen, Christer Nylander, överväger att utmana favorittippade Nyamko Sabuni om platsen som Liberalernas ledare, skriver Sydsvenskan. Medan Sabuni har mött kritik för att vara otydlig i sin hållning gentemot SD, har Nylander i ett Facebookinlägg skrivit att han inte vill att SD normaliseras. Liberalerna väljer efterträdare den 28 juni.

Polarisering ökar mellan SD och MP

Gapet mellan väljare som anser att miljöfrågan är mest respektive minst viktig har fördubblats på tio år, uppger Johan Martinsson vid SOM-institiutet i Göteborg, för Ekot. Medan Miljöpartiet tycker att miljön är den viktigaste frågan, anser SD:s väljare att den är minst viktig.

– Det finns en starkare partipolarisering på väljarnivå i klimat-och miljöfrågan än vad det till exempel gör kring sjukvård och utbildning«, säger Johan Martinsson till Ekot.

Debatter: 

Polariseringen ökar mellan killar och tjejer när det gäller invandring och jämställdhet, uppger Lena Nyberg, MUCF, på DN Debatt och hänvisar till en ny undersökning från MUCF (Myndigheten för ungdoms-och civilsamhällesfrågor). Medan killar vill ta emot färre flyktingar, ser allt fler tjejer invandring som något positivt för Sverige.

SvD Debatt riktar Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd, Stockholm, kritik mot blågröna styren i stad och län; styren som enligt Valeskog bygger på passivitet och »minsta motståndets lag« när det gäller såväl bostadsbyggande som att bygga ut väg- och spårkapacitet. En passivitet som korkar igen Stockholm, enligt Valeskog, som påpekar att de blågröna förbiser förslag som exempelvis att ta medel från läns- och nationell plan och lägga på Tvärförbindelse Södertörn (en ny väg för att skapa säkrare trafikmiljö för framför allt cyklister och fotgängare).

Ica:s vd lovar att halvera matsvinnet. Eftersom livsmedelsproduktionen ligger bakom en stor del av dagens utsläpp, åtar sig Ica nu att minska sitt matsvinn med hälften fram till år 2025, skriver ICA Gruppens vd Per Strömberg och hållbarhetschef Kerstin Lindvall på DI Debatt.