Svep: Starka röster i V för Svexit

Text:

Bild: TT och pressbild

Starka röster i V för Svexit

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kommer på helgens EU-konferens att möta hårt motstånd mot att partiet ska ge upp kravet på att Sverige ska lämna EU.På samma konferens väntas Ana Süssner Rubin från Malmö bli nummer två Vänsterpartiets valsedel inför EU-valet i maj.

– Vi måste vara tydliga med att vårt mål är att lämna EU, säger hon till Sydsvenskan.

Läs även Fokus artikel från senaste numret om Svexit här.

Distriktsordföranden lämnar efter gruppledarstrid

Anna Johansson meddelande under gårdagen att hon avgår som ordförande för Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Göteborg vid distriktskongressen i april.

Det sker en vecka då såväl partiets distriktsstyrelse som kommunfullmäktigegrupp krävt S-gruppledaren Ann-Sofie Hermanssons avgång.

– Det här har jag planerat länge. Det är dags för en ny kraft att ta över, säger Anna Johansson till Expressen.

Men tänker överklaga

Samtidigt säger gruppledaren, Ann-Sofie Hermansson, att hon planerar att överklaga beslutet om att hon avsätts som gruppledare i Göteborg till den nationella partistyrelsen. Hermansson menar att fullmäktigegruppens beslut »av allt att döma var stadgevidrigt«, skriver SVT.

Regeringen skyndar på strejkbegränsningar i lag

Regeringen vill skynda på den lag som ska begränsa rätten att ta till strejk, rapporterar Ekot. Enligt den tidigare tidsplanen skulle lagen träda i kraft nästa år. Men nu säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att hon räknar med att den är på plats senast 1 augusti i år. Bakgrunden till lagförslaget är den långvariga hamnkonflikten i Göteborg.

Debatter

»Valet till Europaparlamentet i maj är viktigare än på mycket länge. Ett polariserat parlament efter valet skulle få svårt att fatta beslut och konstruktivt stifta lagar. Därför är det oerhört viktigt med ett högt valdeltagande, ett brett engagemang och en bred debatt om Europas framtid. Vi har hundra dagar på oss«, skriver EU-kommissionär Cecilia Malmström på DN Debatt.

Det är dags för fler kvinnor i valberedningarna. Situationen är inte hållbar, skriver Suzanne Sandler, styrelserådgivare, och Sophie Nachemson, forskare i bolagsstyrning, på DI Debatt.

»Vi ser med viss oro på utvecklingen och retoriken hos vissa partier som så tydligt och enfaldigt ropar efter en svensk Natoanslutning. Det är oansvarigt och kan i förlängningen innebära en ökad säkerhetsrisk«, skriver Sverigedemokraterna Roger Richtoff, Caroline Nordengrip, Josef Fransson och Björn Söder på SvD Debatt.