Svep: Bodström blev erbjuden en halv miljon för uppsägning

Text: Redaktionen

Bild: TT

Bodström erbjöds pengar i utbyte mot avhopp

Thomas Bodström (S), tidigare justitieminister, avslöjar i SVT-programmet Min sanning att regeringen erbjöd honom en halv miljon kronor, motsvarande sex månadslöner, i utbyte mot att han hoppade av jobbet som landshövding. Den bakomliggande anledningen var att Bodström hade en styrelsepost i det skandalomsusade pensionsbolaget Allra. Bodström tackade nej och regeringen valde att dra tillbaka utnämningen.

– Mitt motbud var noll månadslöner – men att jag inte tänkte säga upp mig. Det hade varit jättekonstigt om vi var överens om att jag inte hade gjort något fel men att jag ändå måste säga upp mig – för att rädda regeringen, säger han i programmet.

S-kritik mot M + K-budget

Socialdemokraternas Fredrik Olovsson, vice ordförande i riksdagens finansutskott och talesperson för S i budgetfrågor i riksdagen, är kritisk till att Moderaterna och Kristdemokraterna går fram med ett gemensamt budgetförslag, rapporterar TT.

– Att styra på en budgetmotion (budgetreservationen) innebär stora problem, det kommer att visa sig med tiden, säger Olovsson till TT.

M vill dubbla straffen för narkotikaförsäljning

Moderaterna vill dubblera straffen för narkotikaförsäljningen och sänka gränsen för obligatorisk häktning, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé till Ekot. Polisen i Stockholm, Göteborg och Uppsala har larmat om att den öppna narkotikahandeln ökat kraftigt under de senaste åren.

– Det är i grunden ett enormt misslyckande. Det här visar att vårt samhällskontrakt krackelerar. Vi har öppen droghandel. De flesta kan peka ut ett antal personer som säljer narkotika och vi har inte resurser att kunna möta det här med närvarande poliser, och när vi väl lagför de så är det så låga straff att man ofta kan vara tillbaka på gatan igen samma dag. Det här duger inte, säger Tobé.

Debatter

»Det har höjts röster som föreslår att våra konkurrenter ska ha rätt att sälja sina biljetter i våra säljkanaler. Skälet sägs vara konkurrensneutralitet. Vi tycker att det är märkligt att förslagen endast gäller SJ och tågbranschen om det nu ska vara i sann konkurrensneutral anda«, skriver SJ:s vd Crister Fritzson på Di Debatt.

»Säkerhetspolisen efterlyser inte utökade befogenheter. Vi efterlyser befogenheter att utföra vårt uppdrag så som vi kunde tidigare, innan teleoperatörerna slutade att systematiskt lagra uppgifter för brottsbekämpande ändamål och innan teknikutvecklingen sprang ifrån lagstiftningen«, skriver säkerhetspolisens chef Klas Friberg på DN Debatt.

»Med nuvarande utveckling får vi förr eller senare elbrist, troligen en vinterdag med svaga vindar i Sydsverige och söderut. När tillgångarna är uttömda tvingas då driftledningen att bryta elmatningen till ett antal orter för undvikande av större nätsammanbrott. Detta är oacceptabelt i ett modernt samhälle och måste förhindras«, skriver  skriver Sivert Göthlin, tidigare ansvarig för driften av Vattenfalls elproduktion och det svenska stamnätet, på SvD Debatt.