Svepet: Nästa – Stefan Löfven

Text: Redaktionen

Bild: TT

Talmannen nominerar Löfven

Den 5 december kommer riksdagen att rösta om Stefan Löfven (S) som statsminister. Det meddelade talmannen Andreas Norlén på fredagsmorgonen. Efter att Annie Lööf under torsdagen avslutade sitt sonderingsuppdrag hade Norlén två alternativ – ge någon ett sonderingsuppdrag eller nominera en statsministerkandidat som ska prövas i riksdagen.

– Det är viktigt för mig att markera att det nu måste finnas ett tempo i processen och tydliga tidsgränser, motiverar Norlén sitt beslut. Läs om vänstersossar som fått nog här.

Extra pengar till kommunerna i M-budget 

Moderaterna budgetförslag kommer att innehålla 5 miljarder kronor extra till kommunerna, rapporterar SVT. Förslaget som sådant är inte nytt då både regeringen och Moderaterna lanserat att de vill skjuta till mer medel till kommunerna. Moderaterna sa dock nej till att förslaget skulle ingå i övergångsregeringens budgetproposition.

– Det var en diskussion om principer. Att en övergångsregering som är avsatt inte kan ha nya satsningar, men här i riksdagen är vi ingen övergångsriksdag. Här kan alla åtta partier lägga fram sina egna förslag, säger Elisabeth Svantesson (M).

Björklunds plan för S-regering

Liberalernas partiledare Jan Björklund ska ha »delat ut” ministerposter bland sina partikamrater för att på så vis uppbringa stöd för att partiet skulle sitta i en S-regering, enligt källor till Expressen. Partisekreteraren Maria Arnholm och riksdagsledamoten Christer Nylander, ordförande i kulturutskottet, nämns som två ministerkandidater.

– Men i riksdagen finns ett kompakt motstånd mot Björklunds dolda agenda att sätta sig i en S-regering, säger en uppgiftslämnare till Expressen.

Debatter 

Att leva i ett konsumtionssamhälle innebär att ständigt jämföra oss själva, våra liv och våra egna ägodelar med hur människorna omkring oss har det. Då är det svårt att bli nöjd, skriver forskaren Åsa Callmer, på fokus.se.

»En stor del av alla förseningar beror dock inte på bristande underhåll, utan på de nya regler och rutiner järnvägsmyndigheterna har infört under senare år, framför allt efter att Trafikverket bildades 2010«, skriver tågtrafikexperterna Christer Ljungberg och Mats Améen på DN Debatt.

I dag tilldelas tre saudiska människorättsförsvarare Right Livelihood-priset, för sitt arbete för jämlikhet, frihet och rättvisa i kungadömet. Alla tre sitter dock fängslade och kan därför inte ta emot sitt pris. I stället får de tillbringa ännu en natt i saudiskt fängelse. Låt deras mod bli en ledstjärna för att stödja de modiga människor som gör motstånd mot de övergrepp som begås av Saudiarabien, skriver flera debattörer på SvD Debatt.

»Ska LKAB enbart vara en järnmalmsproducent? Jag tycker det finns mycket som talar för att LKAB bör överväga att prospektera också efter andra metaller. Det är välkänt att Norrbotten och malmfälten har en stor geologisk potential också för basmetaller som till exempel koppar och för ädelmetaller som guld och silver«, skriver  Pär Weihed, professor i malmgeologi vid LTU på Di Debatt.