Svepet: SD inbjuden till »hemliga möten«

Text: Redaktionen

Jimmie Åkesson inbjuden till »hemliga träffar«

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har blivit inbjuden till »hemliga möten” med Moderaterna för att diskutera regeringsfrågan. Det säger han i en intervju med Aftonbladet.

– Man kan tolka det som att de antingen är utsända av sitt parti eller att de tar egna initiativ för att utöva påtryckningar på M-ledningen, säger Jimmie Åkesson.

Röda Korset: »Tillfällig asyllag minskade inte invandring«

Den skärpta asylpolitiken från 2016 bidrog inte till färre asylsökande, konstaterar Röda Korset i en ny rapport, enligt DN.

– De humanitära konsekvenserna av den tillfälliga lagen har varit stora. Vi är tveksamma till om de andra effekterna har åstadkommits, säger Röda Korsets generalsekreterare Martin Ärnlöv till TT.

Andreas Norlén: Kan bli en övergångsbudget 

Den 15 november ska en ny höstbudget presenteras. Men det låsta läget är inget som man ska överdramatisera om man ska tro talmannen Andreas Norlén.

– Ja, det är ett låst politiskt läge men Sverige har klarat politiskt besvärliga tider förut. Om inte en ny regering är på plats den 15 november kommer övergångsregeringen att presentera en övergångsbudget utan politiska reformer, och då kommer Sverige att fungera ändå, säger Norlén i TV4 Nyhetsmorgon.

Fridolin säger »blankt nej« till M

Miljöpartiets Gustav Fridolin säger i en intervju med P1 Morgon att partiet haft kontakt med Moderaterna. På frågan om Ulf Kristersson som statsminister är partiets svar »blankt nej”.

– Moderaterna har politiskt rört sig så långt från MP, både i miljöpolitiken och i fråga om medmänsklighet, säger Fridolin.

Debatter

Det behövs färre politiker på kommunal nivå med tydliga mandat i de viktigaste positionerna för att stärka den lokala demokratin, skriver Staffan Werme (L), på DN Debatt.

Nästa regering bör förbereda sig på en utmanade vinter för att hantera den ökande private skuldsättningen, skriver forskaren och författaren Tino Sanandaji på Di Debatt.

»Riksbankens enögda regim skadar ekonomin”, skriver Teknikföretagens chefsekonom Mats Kinnwall, på SvD Debatt.