Utländska medier: »Sverige värderar yttrandefrihet«

Text:

Bild: Adam Ihse/TT

De flesta utländska medier skriver om sammandrabbningar under en nynazistisk demonstration, där medlemmar i den Nordiska motståndsrörelsen och motdemonstranter greps av polis.

Nyhetsbyrån Reuters skriver, enligt BBC, att polise hade förväntat sig våld, tagit in förstärkning från hela Sverige och skaffat 350 tillfälliga förvaringsplatser för gripna.

»Polisen hade tryckt upp flygblad innan eventet och varnade för att människor inte skulle agera på ett sätt som påminner om tyska nazistdemonstrationer på 1930- och 1940-talet«, skriver Al Jazeera.

Washington Post citerar bland annat en 18-årig motdemonstrant på plats:

– Jag är väldigt bekymrad över att det kommer att bli fler demonstrationer som den här i framtiden (…) Nazisterna sa att de ska demonstrera så här varje lördag. (…) Jag tror inte att 10 00 demonstranter kan samlas varje lördag, säger han.

Demonstrationen skedde under Jom Kippur, judarnas heligaste dag, och israeliska Haaretz förklarar varför demonstrationen tilläts äga rum.

»I Sverige är yttrandefriheten och rätten att demonstrera högt värderade och kommer sällan att hållas tillbaka från nynazistiska organisationer och andra extremistiska grupper. Lördagens demonstration fick ett polistillstånd efter att vägen ändrats för att undvika stadens huvudgata i ljuset av oro av konflikter med motdemonstranter. Den ändrade rutten hade dock ett annat problem – det innebar att nazistdemonstrationen skulle passera farligt nära en av Göteborgs synagogor på den heligaste dagen i den judiska kalendern, Jom Kippur«.