Veckans bråk: Den nya Palmeteorin

Text:

Filters chefredaktör Mattias Göransson intervjuades i radions Nordegren & Epstein efter att ha publicerat en artikel som pekar ut den så kallade Skandiamannen som Olof Palmes mördare. Var mordet löst nu? frågade Thomas Nordegren.

»Ja, vi menar faktiskt det. Vi har hittat så många fakta  … vi är säkra  …«, sa Göransson.

Erik Helmerson tyckte i DN att utpekandet var ovärdigt. Det var dags att låta minnet av Olof Palme vila i frid. Ett »jättemärkligt« och »väldigt konstigt« uttalande, sa Göransson.

Daniel Suhonen sa i Nordegren & Epstein att det nya spåret var intressant. I samma sändning gav inte regissören Mikael Hylin, som i vintras  sände en egen film om mordet på Sveavägen, mycket för de nya uppgifterna: »Man fullständigt skiter i vad Lisbet Palme säger. Utpekandet har gått från en spänstig man med stirrande blick till en liten korpulent äldre herre med scarf, glasögon och en handväska 10 gånger 15 centimeter  … Skulle han ha haft en Magnumrevolver som är dubbelt så stor i den?«

Jag är inte ett dugg imponerad.

Daniel Suhonen menade att det var uppenbart att polisen själv inte längre tror på Christer Pettersson-spåret.

»Det här är en spekulation bland flera. Jag är inte ett dugg imponerad«, sa brottmålsadvokaten Leif Silbersky i SVT. Det var »makalöst att de pekar ut en död man som inte kan försvara sig«.

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem påminde i SvD om att »man ska vara väldigt försiktig med att ropa hej innan man är över bäcken«.

Expressens Jens Liljestrand varnade för att »polisens nya huvudspår leder  … oss rakt in i en snårskog av frågor«. »Bättre sent än aldrig«, tyckte Sven-Erik Alhem, och Leif GW Persson påpekade att Engström passar bra in på det första signalementet på gärningsmannen.