Veckans bråk: Qviberg vs journalisterna

Text:

Förra fredagen, den 13 maj, intervjuade den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag Metros nye ägare Mats Qviberg och hans kompanjon Christen Ager-Hanssen.

På en fråga om ett Metro-reportage som reportern på Nyheter Idag ogillade – reportaget ifrågasatte att tiggeriet var organiserat – sa Qviberg att Metros reporter var en »typisk stalinist som vi borde bli av med«. Ager-Hanssen berömde intervjuaren med orden: »Du är en framtida samarbetspartner. Vi skulle kunna konvertera din sajt.«

»Efter att ha läst intervjun med de nya ägarna Qviberg och Ager-Hanssen, har jag meddelat Metro att jag slutar som kolumnist«, twittrade Metros krönikör, juristen Viktor Banke. Åsa Larsson, fackordförande på Metro var besviken på tidningens nya ägare. Krönikören Evyn Redar meddelade att hon hoppar av, medan krönikören Cissi Wallin på Facebook försäkrade att hon »med rak rygg och tydliga krav på fortsatt oberoende« stannar. Redaktionsledningen skulle aldrig låta Metro bli en brun tidning.

»Men OM Metro mot förmodan skulle bli det minsta styrd, hämmad och trumpifierad framöver så drar jag på studs.« Mats Qviberg sa att han ångrade att han ställde upp på intervjun: »Jag har gjort ett misstag som pratade med en högerextrem kanal.« Miljöpartiets gruppledare i Stockholms läns landsting, Tomas Eriksson, ville se över Metros avtal med SL:

»Om Metro innehållsmässigt utvecklas till en alternativhöger tidning är det ingenting vi bör dela ut i tunnelbanan.«Qviberg fick förklara sig i »Gomorron Sverige«. Han hade använt ordet stalinist som beskrivning av en person som var obenägen att gå med på förändringar.

Expressens kulturchef Karin Olsson twittrade: »Så ›stalinister‹ är omskrivning för ›förändringsobenägna‹. Stalin fick ju annars en hel del gjort.«