Isabella Löwengrip, Blondinbella

Text: Nana Håkansson

Jag tar fel flera gånger, Östermalmscaféet är fullt av blondinbellor; välsminkade gymnasietjejer i moderätta kläder och långt blont hår. Men när hon väl kommer ser jag genast skillnaden mellan henne och de andra, och det är inte bara för att hon bär bäverpäls. Det är svårt att säga vad det är, men trots sitt alldagliga utseende sticker hon ut. Men så är också Isabella Löwengrip en långt ifrån vanlig gymnasieelev. Hon driver Sveriges största blogg, och tar ut en årslön på en halv miljon därifrån.

– Det var i nian, blir svaret på min första fråga. Det vill säga: när åt du senast en skollunch?

Vidare berättar Isabella Löwengrip att hon under 2008 spenderade 91 000 kronor på fika. Hon har stenkoll på sin ekonomi, det är nödvändigt eftersom hon är hårt bevakad av såväl Skatteverket som Konsumentverket. Av den sistnämnda myndigheten efter att det kommit ut att hennes assistent sökt upp flera företag och föreslagit »samarbete«, det vill säga gratisprodukter i utbyte mot varumärkesexponering på bloggen. Tvivelaktigt och dold reklam, enligt kritikerna, men Isabella Löwengrip säger att hon aldrig skulle skriva om något enbart för pengarnas skull.

Nja, det är ju inte riktigt sant. Några salladstuggor senare berättar hon att bloggen hade haft ett annat innehåll om hon själv fick bestämma.

– Hade jag börjat om min blogg hade den handlat mest om Lissabonfördraget.

Men ämnet politik säljer inga annonser, det insåg hon tidigt och gick från att skriva om Moderata ungdomsförbundet till att skriva om kläder, shopping, pojkvännen och fika på stan.

Efter en stund inser jag att Isabella Löwengrip ofta pratar om »Blondinbella«, det vill säga sig själv, i tredje person. Det är Blondinbella som skriver om läppglans och dyra väskor. Själv är hon entreprenören som skriver och gör det läsarna vill läsa om – allt för att sälja reklam och tjäna pengar.

– Går jag på Ica köper jag Ben & Jerry-glass för Icas egen passar inte på bloggen.

Nej, för vem vill läsa om en 18-åring som äter lågprisglass?

– Konsumtionen är det som gör bloggen intressant. Hade jag varit en vanlig tjej och levt på 1 000 kronor i månaden hade bloggen inte varit lika stor.

Men varför vill cirka 700 000 svenskar läsa om en 18-årig gymnasieelevs liv oavsett vilken glass hon äter?

– När man hör namnet Blondinbella tänker man på en blond korkad bimbo, men går man in på bloggen inser man att det inte är så.

Själv beskriver hon sin bloggkaraktär som en »väldigt stark tjej«, dagens svar på hennes egen förebild, Elin Eks barnprogramskaraktär Grynet som var populär för några år sedan.

– Det låter sjukt, men jag förändrar unga tjejers liv.

Hon rodnar lätt, men fortsätter med övertygad röst:

– Oavsett bakgrund kan man om man vill och ingen ska någonsin få trycka ner en.

Dina läsare kan knappast ha råd att leva samma liv som du, hur ser du på det?

– En person som lever samma liv som man själv kan aldrig vara ens förebild. Jag började från noll. Även om de inte kan leva som jag i dag kan de göra det om några år.

Är du feminist?

– Nej, inte alls. Feminismen lär oss inte något positivt i dag. Kvinnan är inte underordnad, hon har inte lägre lön och killar pratar inte mer än tjejer. Min generation lever inte i den verkligheten.

Själv tycker hon att det största problemet är att tjejer inte hjälper varandra, något hon själv har erfarenhet av. Hon tar sin egen gymnasieklass som exempel:

– I min klass behandlar de flesta mig som luft, särskilt tjejerna.

Till sommaren tar hon studenten. Det är ett av målen för året, liksom körkortet och att komma in på juristlinjen. Ett långsiktigt mål är att vara ekonomiskt oberoende före 20. Hon har onekligen höga krav på sig själv. I höstas kände hon sig utbränd och stängde ner bloggen några veckor. Skola, jobb, karriär i kombination med ett sexuellt övergrepp blev för mycket. Hon mår bättre nu – »har inte haft panikångest på några månader« – men undviker stress och stora folksamlingar där folk känner igen henne. Isabella Löwengrip går också i kognitiv beteendeterapi. Men det är inte heller något som hon skriver om på bloggen.

– Blondinbella lever drömlivet och där passar inte panikångest in.

Det gör däremot juridikstudier som hon hoppas kunna inleda nästa vår efter att ha ägnat hösten åt att lansera klädkollektionen som finns i butik från och med april.

Bloggare, jurist, men framför allt ser hon en framtid som företagare, och då är det bra att ha juridikkunskaper, förklarar hon. Blogga kommer hon att göra så länge det är roligt, och blondinbella.se är naturligtvis en bra plattform. Både när det gäller att sälja saker och när det gäller politik. Inför nästa års riksdagsval planerar hon att kampanja för moderaterna på bloggen.

Sveriges största bloggare borde ha stora möjligheter att få många personröster, men Isabella Löwengrip har inga planer på att ställa upp i valet.

Har moderaterna frågat dig?

– Nej …

Men om de frågar …

– Ja det är klart, absolut! Hade jag inte haft bloggen i dag hade jag varit ordförande i moderata ungdomsförbundet.