»Det är inte enkelt att leva med mig«

Text: Gustav Gelin

Bild: Bezav Mahmod

»Jag vill inte bli kallad allkonstnär.«

Maxida Märak hinner knappt sätta sig innan samtalet är i gång.

– Allkonstnärer är ofta människor som gör lite allt möjligt utan att göra något ordentligt, förklarar hon.

Vi sitter på Linje Tio, restaurangen som tillhör etablissemanget Tjoget där även en frisör och en vinbar ingår. Stället har blivit en symbol för det nya Hornstulls alla kreativa kulturmänniskor.

– Det är lustigt på gymmet när man ser alla de här taniga killarna med sina stora hipster-skägg.

Hon bor här i området sedan en tid tillbaka. Lånar en lägenhet av en bekant, sedan hon separerade från sin kille. Men hon har kvar hemmet i Jokkmokk parallellt, åtminstone tills vidare.

– Vi får se vad som händer. Var NikeSunna ska gå på dagis, det är inget bestämt än.

NikeSunna är Maxidas treåriga dotter, som funnits med längs varje steg på hela den brokiga resa som varit Maxida Märaks liv och karriär de senaste åren.

– Jag försöker skaka om mig själv för att förstå vad jag får göra för feta grejer. Jag minns för ett år sedan när jag stod i en skitig gympasal i Karesuando och skulle göra en hiphopkonsert. Det satt åtta gubbar i publiken som trodde det var en pjäs. De höll för öronen och gick och hämtade kaffe under tiden. Då sa jag: Fuck this, nästa år ska jag stå på Globen!

Drygt ett år senare har hon uppträtt på Globen tre gånger. Hon har skrivit, producerat och spelat in sin egen hiphopmusik. Hon leder kurser i jojk, är samisk aktivist och skriver text till en Dramaten-pjäs. Hon har samarbetat med rockbandet Mando Diao, folkmusikgruppen Garmarna och bluegrassbandet Downhill Bluegrass Band och bokstavligen turnerat överallt, från Grönland och Kanada till de hippaste Stockholmsklubbarna. Och så är hon skådespelare i film och tv.

– Det har gått så fort. Från att man stått och ammat i skogen till att få göra såna här saker.

Du gör mycket samtidigt, hur håller du ordning på allt?

– Jag blir själv lite snurrig och har svårt att hålla koll. Hade jag inte haft mitt management så hade jag inte klarat av det. Men jag gör ju inget annat. Jag la bort allt för att syssla med det här. Det var ju ett riskprojekt.

Maxida berättar om hur hon fattade beslutet att säga upp sig från ett jobb på Same-teatern »med fet, fast lön och allt«. Hur hon tvingades välja mellan musiken och teatern.

– Det är två skilda världar. På teatern så ikläder du dig en roll, men när jag håller på med min musik så får jag vara mig själv till 110 procent. Och jag kände att jag saknade det. Jag behövde det.

En sen natt på ett sunkigt hotellrum ringde hon teaterchefen för att bryta kontraktet.

– Jag har haft perioder i mitt liv då jag varit riktigt deprimerad. Det är det värsta som finns, att vara i de där svarta hålen. Och jag kände att jag var på väg dit, när jag började lyssna på de där elaka tungorna om att stanna kvar. Visst, man måste tjäna pengar, men min magkänsla sa åt mig att klippa och bli fri. När jag väl hade bestämt mig så var det verkligen som att jag kunde andas.

Sedan den dagen har Maxida Märak levt på sin musik, något som inte är helt givet med tanke på att hon knappt släppt några låtar.

– Det är ganska konstigt att jag har kunnat göra det. Jag levde i över ett år bara på livespelningar. Jag hade just släppt min första singel när jag sommarpratade i juli.

Nu har hon skrivit skivkontrakt med Universal och ska släppa en EP till att börja med. Först ska hon dock göra klart inspelningarna av thrillerserien »Midnattssol« som sänds på SVT nästa höst. Måns Mårlind och Björn Stein regisserar och bland huvudrollerna hittar man namn som Peter Stormare och Gustaf Hammarsten. Den handlar om gruvindustrin, ett ämne som ligger Maxida nära med hennes långa historia som aktivist i kampen mot gruvbrytningen i Kallak.

– De ville först ha mig med som hjälp till manusarbetet. Sedan fanns det en rollkaraktär som jag provfilmade för och fick. Den ligger inte långt bort ifrån mig själv. Jag får inte prata så mycket om serien, men den kommer bli riktigt fet. Ett genombrott för Sápmi. Jag är stolt över att vara med.

Och så ska hon porträtteras i SVT under fyra halvtimmeslånga program i vinter.

– Ett filmteam har följt mig i ett och ett halvt år. Allt är med, från vår politiska aktion på Jokkmokks vintermarknad till konserter i Övre Soppero när det är svinkallt och jag måste bära med mig NikeSunna backstage i fullt kaos. De valde verkligen rätt år att filma.

Hinner du reflektera över allt som händer? 

– Nej. Jag har inga lediga dagar. Men jag tar ingenting för givet. Många tror att det är glassigt och det är det ibland. Jag lever drömmen och får syssla med precis det jag vill, men samtidigt är det ett hårt slit. Det är inte enkelt att leva med mig och jag förstår att mitt liv inte är lätt att anpassa sig efter och att jag kan tolkas som självupptagen. Men hela mitt yrke handlar ju om mig.

Lunch med Fokus | Bläckfisksallad på Linje Tio

Bjuden på lunch: Maxida Märak.

Aktuell: Porträtteras i en SVT-dokumentär om fyra delar med start 24 november. Med singeln »Feel that gold” samt som skådespelare i kommande thriller-serien »Midnattssol«.

Åt och drack: Bläckfisksallad och ett glas vitt vin.

Bjöd på lunch: Gustav Gelin som åt havsabborrfilé.

Var: Linje Tio, vid Hornstull i Stockholm.

Fotograferade: Bezav Mahmod som drack en stor Grolsch.