»Det tystades ner att jag var oskyldig«

Text: Anders Jonsson

Sveriges mest framgångsrika travtränare har inte tid att äta. I alla fall inte före tävlingar. Därför får jag prata med Åke Svanstedt medan han byter om i kuskarnas omklädningsrum på Solvalla.

Dit kommer han för sent eftersom han fastnat i bilköer på grund av vägreparationer. Som tur är har amatörtränarna som han ska köra åt i de två första loppen lovat att värma sina hästar själva.

Det var så han började själv en gång i tiden. Pappa Rune var framgångsrik amatör på Bergsåker i Sundsvall och Åke fick hjälpa till att träna pappas nordsvenskar. Egentligen var brorsan Kjell mer intresserad.

– Men man var helt enkelt tvungen att hjälpa till. Det var först när jag var 17 och fick ta hand om ett ettårigt varmblod och sedan fick köra henne i lopp som det blev kul.

Orkania blev bra och Åke började vinna lopp. Efter ett test som mattläggar-lärling förstod han att det ändå var trav han skulle hålla på med och började som lärling. Längst tid blev det hos mäster Stig H Johansson som nu slagits ur sadeln som Sverige-champion.

Som illustration till hur en travtränare på toppen, som också är en av landets bästa kuskar, lever är situationen i omklädningsrummet på Solvalla illustrativ. Upp tidigt, träna på förmiddagen, in i bilen för tävling på kvällen till en bana som ibland ligger 30–40 mil bort, hemma någon gång efter midnatt och så upp tidigt igen morgonen därpå.

Stressigt alltså, men Åke Svanstedt har förvånansvärt gott om tid när han byter om. Av den beryktade tjurigheten märks ingenting. När det stormade som värst kring honom i grisfösaraffären deklarerade han att det var slut med att ge intervjuer överhuvudtaget.

Och fortfarande är TV4 och Travronden satta i bojkott, vilket får absurda konsekvenser för travets största facktidning och den tv-kanal där travet huserar med V75 och annat.

– De får be om ursäkt först och berätta för svenska folket att jag var oskyldig. TV4 påminde i stort sett varje dag i två års tid om anklagelserna mot mig. När det blev klart att jag var oskyldig sa de ingenting. Det tystades ner.

Åke Svanstedt blev frikänd i hovrätten från misstankarna om att han skulle gett hästar elstötar under träning. Fortfarande finns dock några frågetecken kvar. Särskilt fallet med den av Svanstedts anställda som erkände att grisfösare använts på den häst den anställde tränade själv vid sidan av jobbet som lärling. Just det fallet glömde dock åklagaren att ta upp i målet mot Åke Svanstedt och hans närmaste medarbetare.

Frikänd alltså, men oskyldig? Tvivlen lever kvar på landets stallbackar. Särskilt som det är ganska vanligt att hästar som gått så där hos andra tränare kommer ut och vinner lätt efter någon månads träning av Svanstedt. Men allt det där har Åke Svanstedt nu lagt bakom sig. Han struntar i att han betraktas som en besvärlig jäkel i Hästportens hus där ledningarna för Svensk Travsport och ATG huserar. Han klarar sig utan TV4 och Travronden. Han kör sitt eget lopp och fokuserar på att vara bäst.

– Han går utanför toton. Han är som de gamla skidkungarna, typ Sixten Jernberg, säger en erfaren betraktare av travet.

Just den liknelsen är inte så dum. Utöver travet är Åke Svanstedt allmänt sport- och jaktintresserad. Han har klämt Vasaloppet under sex timmar. »På ren vilja det också«, säger en person som följt Svanstedt sedan barnsben. Älgjakten i uppväxtskogarna är helig varje höst.

En annan del av tillvaron är gården i Florida som han äger en åttondel av. Den är perfekt för en månads semester under värsta vinterperioden och kan bädda för en lämplig pensionärstillvaro så småningom.

De som känner honom vittnar om en hård och extremt fokuserad person. Och faktum är att resultaten bara blev bättre när han var som mest utsatt under rättsprocessen, en period där han också skilde sig från hustrun Margareta som varit med och byggt upp den omfattande rörelsen.

Numera är han helt överlägsen. Förra året körde han in drygt 45 miljoner, 17 miljoner mer än tvåan Lutfi Kolgjini. Hästarna vann var femte start och i dag har han 229 hästar i träning, mer än 400 passerade genom stallarna förra året.

Vad är då hans egen förklaring till att det går så mycket bättre för honom?

– Jag hoppas att det beror på min hästkänsla. Jag kör samma upplägg som jag alltid har gjort. Vi tränar rätt så tufft utan att köra särskilt fort för att slippa skador. Sedan har jag en väl fungerande organisation.

Och det är en omvittnat tajt grupp på runt 30 personer som arbetar och till stor del bor på Bjertorp. Där ingår sönerna Anders och Richard samt Sara Swahn, lärling som Åke sedan ett halvår har sonen Erik tillsammans med. Pappa Rune hjälper också fortfarande till och kör träningsjobb.

Över 200 hästar i träning, tävling nästan varje dag och småbarnsfar vid 53 – hur orkar han?

– Jag tror att jag jobbar mindre nu än för 20 år sedan. Nu tränar jag bara häst. Då var jag dessutom hästskötare, hovslagare och transportör. Jag tycker att jag har bättre dagar nu än när jag började som tränare.