»Jag är bra på att ta stryk«

Text: Martin Röshammar

Hon har mer än en miljon lyssnare. Måndag till torsdag varje vecka. Mitt på dagen. Högt och lågt, humor och allvar, glädje och sorg. Allt det där finns med när Lotta Bromé gör sitt »P4 Extra«. Personligt men ändå allmängiltigt. Programmet är som en kvällstidning korsad med en söndagsbilaga, fast med public service-touch.

Lotta Bromé har något i rösten som gör att hon får lyssnarna att känna, i alla fall under två timmar varje dag, att hon är deras vän. När man träffar henne är hon betydligt mer avvaktande. I alla fall i början.

Vi ses på en turkisk kolgrillsrestaurang på Folkungagatan på Södermalm i Stockholm. Det är fredag och därmed hennes, nästan, lediga dag. Men radioprogrammet är en aktualitetsshow så Lotta Bromé har alltid sina nyhetstentakler ute.

Den här dagen har jordskalven med påföljande tsunamivågor precis börjat skaka Asien och Japan. När vi sitter där och äter våra grillspett har vi ingen aning om vidden av katastrofen. Men programmets producent är på semester på Filippinerna och har blivit evakuerad, och julen 2004 var Lotta Bromé själv med om tsunamin på Sri Lanka. Så tankarna på det som hände då gör henne extra orolig över läget.

Dessutom åkte hon runt i Japan under VM i fotboll 2002 för radions räkning. Den resan betydde mycket för henne och sedan dess har hon varit intresserad av den japanska kulturen. Tsunamin och kärnkraftsolyckan kommer nära.

Radion blev tidigt Lotta Bromés medium. Femton år gammal hörde hon av sig till lokalradion och klagade på deras program. Samtidigt erbjöd hon sina tjänster. Det var där och då allt började. Nu har hon jobbat med radio i mer än tjugo år och kände redan i programmet »Vägsjäl« 1987, att hon hade förmågan att komma nära de hon intervjuar. Lotta Bromé vill att man som lyssnare ska uppleva att man får tjuvlyssna på något som blir personligt men inte för privat.

I yrkesrollen känner hon sig trygg, i studion och med redaktionen, där vet hon vad hon kan och där vågar hon ta plats. Tvivlat på sin talang har hon aldrig gjort, snarare har hon tvivlat på vissa chefers förmåga att ta tillvara hennes talang. Som hon själv fnissande uttrycker det:

– Om jag är bra på att ta strider? Nej, men jag är bra på att ta stryk.

En sak har ändrats de senaste åren. Hon tror att det har med åldern att göra.

– För tjejer är det nog så att man vill vara ganska mycket till lags. Fram till man fyller 40. Sen skiter man i det. Man ska vara den där braiga mamman, man ska vara den där braiga hustrun, man ska jobba och klara av allt. Men sen spelar det inte så stor roll. Man vågar ta mer plats.

 Med den känslan i ryggen, att strunta i att vara till lags och våga vara sig själv, resonerar Lotta Bromé också annorlunda kring att prata om sin läggning. Hon har flickvän men har tidigare alltid tyckt att det räcker med att berätta det.

– Ja, för ett år sedan hade jag varit mer försiktig. Men om det är det som krävs, att man ska tjata om hbt-frågorna, då får man väl göra det då. Eller om det kommer hot. Då polisanmäler jag. Jag tänker inte ta det mer. Man ska inte stå ut med sånt som inte känns bra. Det jag gör i min sängkammare är min sak, mitt privatliv. Det kommer jag aldrig prata om.

– Men i »P4 Extra« kommer vi ta upp hbt-frågor så länge det kommer brev som tycker att vi pratar för mycket om det. Det är en väldigt liten del av programmet, men om någon är sexton år och vill ta livet av sig för att han eller hon är homosexuell och jag kan stötta, då är det jättebra. Vi har ingen särskild agenda, det handlar bara om nyhetsvärdering.

Den före detta discjockeyn Lotta Bromé som en gång i tiden fick femton kronor och gratis Coca-Cola för spelningar på minidiscon, har varit Sveriges Radio trogen genom åren, förutom ett par utflykter till tv, bland annat »Söndagsöppet«. Hon grubblar inte över framtiden, men tycker att det vore kul att göra mer tv, varför inte en egen talkshow eller »Här är ditt liv«.

 Politiskt intresserad har hon alltid varit, och provade när hon var yngre »en massa åskådningar«, som hon uttrycker det, men hon kände aldrig att hon passade in. Genom åren har hon många gånger blivit tillfrågad av olika partier om hon inte skulle ta och engagera sig. Det var kanske inte heller så konstigt att Göran Greider en gång föreslog, lite skämtsamt, att hon borde bli socialdemokraternas nästa partiledare. Han menade att Mona Sahlin borde ersättas av någon som verkligen kan ena partiet och som inte suttit på för många poster tidigare. Det var där Lotta Bromé kom in i bilden. »Hon skulle vara ett väldigt bra namn. Det skulle kunna lyfta hela verksamheten«, motiverade Göran Greider sitt förslag som han levererade i hennes program i november förra året.

Men så blir det nu inte. I stället fortsätter Lotta Bromé i högt tempo med »P4 Extra« och laddar batterierna på sommaren.

– Ska jag bli lugn ska jag antingen fiska eller spela poker.