»Jag har aldrig behövt sälja in mig själv«

Text: Martin Röshammar

Bild: Ida Knudsen

En förkylning är på väg att släppa sitt grepp om Lill Lindfors, men lite hes och lite hostig är hon fortfarande, vilket ger hennes karaktäristiskt mjuka röst ett lite raspigare drag. Om ett par dagar ska hon och ett par väninnor åka till New York. Bland annat för att besöka skoaffären »Tall Size Shoes« på Femte Avenyn. Lill Lindfors har nämligen storlek 42 i skor och har alltid problem att hitta fina skor. Hon har varit där tidigare och där och ingen annanstans kan man vara med om ett liknande bemötande: »Har du den här i 42?« »Nej, tyvärr. Den finns inte i så liten storlek.«

Unicef-ambassadören Lill Lindfors ger ett mycket tryggt intryck. Hon talar eftertänksamt, samtidigt som hon liksom aldrig stänger ett ämne. Det står inte skrivet i sten, bara för att hon säger det.

– Jag har inte haft några tydliga nedgångar i min karriär. Det kan jag säga, är på gott och ont. För det finns också en kämparanda som uppstår i motgångar och som skapar kreativitet. Jag har egentligen varit efterfrågad hela tiden, hela min yrkeskarriär, har aldrig behövt sälja in mig själv.

Hon konstaterar att visst får hon mer eller mindre uppmärksamhet i olika perioder. Nu väntar dock en tid då det kommer att bli mycket Lill Lindfors som en följd av hennes medverkan i »Så mycket bättre«. Men länge, länge tänkte hon att hon alltid skulle kunna slinka ut genom någon annan dörr än musik- och artistdörren till landet där hon sjungit visor, bossanova och samba och den sylvassa »Jag tycker inte om dig«, varit kjoltappande programledare för finalen i Eurovision Song Contest och gjort revyer och tv-program. Möjligheten fanns ju alltid att börja plugga. Hon har aldrig känt att musiken varit det enda alternativet. Fortfarande kan hon när hon lider av trötthetssymtom på branschen, 73 år gammal, känna att »Nä, om man skulle ta och göra något annat«.

När de där stunderna av tvivel kommer händer alltid något som gör att hon får tillbaka lusten. Hon pratar länge om vikten av att vara trovärdig, att hon är mer road av att göra ett poesiprogram än av att sjunga »En sån karl« ännu en gång.

– Eller, jag gör den ju, om folk begär det. Men man får vara vaksam på om folk applåderar det man har gjort tidigare eller det man faktiskt gör just nu. De kommentarer och bedömningar man får är så starkt kopplade till ålder: »Tänk vad fräsch hon är ändå.« Men som artist vill man ju veta vad publiken tycker om ens prestation.

Plötsligt ser Lill Lindfors lite lurig ut där i hörnet på restaurangen. »Man kanske skulle avsluta karriären här. Jag säger det bara till Fokus. Så mycket bättre kan det inte bli«.

– Nej, men jag ska nog bli mer selektiv. Visst, det kommer säkert att bli konserter efter »Så mycket bättre«. Men jag slåss lite med den tanken. Ah, inte lägga av helt. Det låter inte bra när jag säger det. Nej, det jag gör är otroligt stimulerande. Det är ett fantastiskt jobb, jättebra om man får de bra uppdragen. Men jag vill strukturera min tid bättre.

Sedan tio år tillbaka bor Lill Lindfors på Öland med sin make Anders Byström. Öland står för lugnet, återhämtning, mysiga middagar och långa promenader. I Stockholm finns dottern, barnbarnet och »vitaliteten och utbudet«.

Efter flera års tjat och mycket »ågren« bestämde hon sig för att tacka ja till att medverka i »Så mycket bättre«. Att det var ett brett underhållningsprogram som faktiskt handlar om musiken.

– Jag tyckte att det var roligare än att sitta och berätta om min uppväxttid i »Stjärnorna på slottet.

Men hon kommer inte att titta på serien på tv, det får vänta ett år eller två. Hon tycker inte om att se sig själv när det inte är en inspelningssituation som hon kan styra över,  som i huset på Gotland när kamerorna var överallt, hela tiden.

Vi börjar prata om framtiden, om längtan efter att göra något oväntat och udda. För inte ska hon lägga av. Mer som en fundering för sig själv, förklarar hon att det vore ju kul att göra flera duetter på nästa skiva.

– Det är ju så roligt med möten. Alla vet hur jag låter, men jag skulle vilja pröva olika kombinationer. Kanske med någon rockartist, få köra ordentligt, skrika lite. Jag vill göra sånt där som jag inte har gjort, något med världens drag. Jag tror jag har ett gömt drag i mig, som inte fått komma fram.

Lill Lindfors påminner sig själv om att ringa sitt skivbolag och föreslå en duettskiva. Hon tar fram ett block och börjar anteckna. Namn som Bosse Sundström, Petter, Timbuktu, Ebbot och Nina Ramsby susar genom luften. Hon lyser av energi och längtan efter nya impulser och undrar om jag har några förslag. Jag nämner Annika Norlin, Markus Krunegård och Oskar Linnros.

– Tack för inspirationen!

 

Fakta | Soppa på Villa Källhagen

Bjuden på lunch: Lill Lindfors.

Aktuell: Som en av artisterna i höstens upplaga av »Så mycket bättre« i TV4.

Åt och drack: Krämig havskräftssoppa med en ragu på kräftor, kantareller och syrligt äpple. Mineralvatten och kaffelatte.

Stod för notan: Martin Röshammar som åt dijonstekt strömming med potatispuré.

Var: Villa Källhagen på Djurgården i Stockholm.