Plura Jonsson, sångare och författare

Text: Martin Ahlquist

»Det fanns en tid för länge sen när mitt hjärta var av sten, jag kunde lämna allt och alla jag bara bytte roll och scen, nu rinner tårar nerför kinden när jag kör ut genom södertull, i kväll ska jag bli full för kärlekens skull.«

Han har hunnit bli 56 år. 20 album, rader av kärleksaffärer, fyra barn med tre olika kvinnor, linor av kokain, svackor och comeback. Det krävs ingen banbrytande research, inga telefonsamtal med avundsjuka kollegor för att få ihop ett riktigt mustigt porträtt av Eldkvarns sångare, låtskrivare och frontfigur Plura Jonsson.

Det är bara att surfa in på »svart blogg« där melankoliska skildringar av lågbudgethotell i svensk håla, barndom, fyllor, knullerier och grubblerier ligger serverade för var och en som är intresserad. Och det verkar folk vara. Berättelsen om hur superhiten »Kärlekens tunga« kom till följs av nästan 10 000 läsarkommentarer. Självutlämningen är hundraprocentig.

– Jag har aldrig fattat det där med det privata. Vi är ju alla skapta ungefär likadana, samma drömmar, samma behov och drivkrafter.

Åtminstone du och jag, lägger han till och sneglar på de piffiga unga mödrar med tiotusenkronorsbarnvagnar som börjar fylla lokalen.

Det är en till synes harmonisk man som sitter vid bordet på hotell Diplomats lunchstökiga restaurang på Strandvägen i Stockholm. Han utstrålar muminpappa och Bob Dylan på samma gång.

Bloggen lade han ner i maj förra året.

– Folk skrev att det första de gjorde när de steg upp var att läsa bloggen, så jag gick upp vid fem och försökte vara klar vid åtta, nio. Men det blev till slut ohanterligt med alla konstiga kommentarer. Det var snubbar som gav sig ut för att vara tjejer och allt möjligt.

Men han ångar ingenting, även om några av hans närstående har muttrat lite över detaljrikedomen. Bloggandet var det som behövdes för att han till slut skulle följa uppmaningarna från folk i hans omgivning och skriva en bok.

– Jag kämpar som ett djur för att få ihop en låttext på kanske en A4-sida. Att skriva en bok på 300–400 sidor verkade oöverstigligt. Men när jag började bloggandet så insåg jag att det var ju inte så svårt.

I april debuterar Plura som författare med boken »Resa genom ensamheten« som till en del består av texter från bloggen.

Tänk bara om mamma Magda hade varit i livet och fått se sin Per bli författare. Hon som för drygt 40 år sedan lade huvudet på sned och på sin ångermanländska vädjade »bli vad du vill men inte musiker, det leder till fördärvet«. Hon visste vad hon pratade om. Hon hade jobbat i restaurangvärlden och sett kringresande musiker och deras sprit- och drogvanor.

– Bokkontrakt på Nordstedt. Det hade nog smällt högre för mamma än alla skivor jag gjort.

Mamma Magda är också med på ett hörn i nästa bok som han planerar – en kokbok. När hon gifte sig med pappa Bror blev hon hemmafru, men matkunnandet tog hon med sig, och familjens kök i Norrköping förvandlades till något av en restaurang. Recepten på rotmos med fläsklägg och Janssons frestelse finns med i kokboken.

I dag är skrivandet ett välkommet avbrott från musiken.

– Det är mycket mer lustfyllt än att skriva låtar. Låttexter är ett jäkla knölande. Varannan mening ska rimma och sen ska det vara något intressant däremellan också. Det är mycket mer ångestladdat. Det vore kul att skriva en riktig roman. Om jag bara får en idé. Men det är väl bara att sätta i gång och jobba som med allt annat.

»Svart blogg« är också namnet på det senaste albumet som har fått kritikerna att prata om en pånyttfödelse för Eldkvarn. För det har inte alltid gått spikrakt för Norrköpingsgrabben med den skrovliga rösten. Efter genombrottet med »Pojkar, pojkar, pojkar« 1979 var det som att framgången togs för given.

– Vi glömde bort varför vi en gång började och blev intresserade av annat. Bilar, knark, sprit och heminredning. Till slut tappar man fokus.

En medelålders man som skriver och sjunger om kärlekens irrvägar och spritorgier går kanske inte hem i alla läger. Kollegan Ulf Lundell har fått klä skott för en hel del kritik, men Eldkvarn och Plura har klarat sig undan. Hur kommer det sig?

– Han [Ulf Lundell] har fått en del oförtjänt stryk för sin kvinnobild. Jag har inte en lika romantisk bild av det hela. Jag fick barn redan när jag var 21 och blev hemmapappa i Rinkeby. På sätt och vis har jag väl varit en ganska modern man, jag har gjort allt hemarbete – rubbet.

Här blir det lite svårt att få ihop bilden. Per, Plura, Jonsson som rullar barnvagn och steker falukorv i stockholmsförort i mitten av 70-talet.

– Jo, fast på andra sätt har jag varit ett svin. Jag har festat och försummat. Varit självupptagen.

– Som så många andra i den här branschen, lägger han till.

Hans 18-årige son går sista terminen på musikgymnasium och funderar på att gå i faderns fotspår. 40 år efter mamma Magdas förmaningstal är det Pers tur att vara den oroliga föräldern:

– Det är klart att man ibland tänker: »Ska du inte skaffa dig en riktig utbildning«?