»Vi i bandet är gamla och trötta«

Text: Martin Röshammar

Bild: Ida Jansson

Hemma hos Patrik Arve, i hans mormors gamla hus i Bromma, väntar bandkompisarna i Krösus. De repar inte ofta, men i kväll är det dags. Fast det blir lite försenat eftersom Patrik själv är på restaurang och pratar oavbrutet. Visserligen är det snarare de många rätterna som gör att tiden springer iväg, men att tillbringa en stund med Patrik Arve är lite som att åka berg-och-dalbana. Efteråt är man lite omtumlad och kan inte riktigt förklara vad som egentligen hände. Han kastar sig mellan dystert och glatt, mellan vardags- och världsproblem och superlativer i versaler.

Den som är med i fem band, bland annat i Teddybears sedan 1991, borde ju vara en mästare på att kompromissa och en älskare av grupptanken.

Men Patrik Arve flinar när han med sitt typiska basröstsound säger att han njuter av att få göra sin egen musik nu, i Swedish Tiger Sound. Han rycker på axlarna när han understryker att han inte är en virtuos. Han »bara trycker på knappar och så börjar det låta«, med reggae och jamaicanska rytmer som en vag röd tråd. Ett skivbolag fattade tycke för svänget.

– Det som är skönt med att vara sin egen är att man får göra exakt det man vill. Man behöver inte hålla på och förhandla, det kan vara jobbigt i ett band. Det blir jobbigare ju äldre jag blir. Jag orkar inte gå i clinch. Då tar jag hellre ett steg tillbaka eller startar nya band.

Patrik Arve beskriver sina övriga band på typiskt Arve-vis, ett barnband, ett råpunkband, ett ännu råare »extremband« och så Teddybears som gör »listmusik« om än med »svinbra låtar«.

– Med Teddybears repar vi aldrig. Det behövs inte. Dels har vi så lite spelningar tyvärr. Vi är så klantiga. Men när vi väl kör repar vi dagen före eller två dagar före. Då borde man ju köra fler spelningar på samma gång. Sen har vi i bandet så mycket annat att göra och är gamla och trötta, inte så sugna på att turnera faktiskt.

Att stå på scenen är kul, tycker Patrik Arve, men allt annat är ett högt pris att betala.

– Som trebarnsfarsa tycker jag att det är dödsångest att vara på turné. Som mest var vi i USA tio gånger per år och då mådde jag fysiskt riktigt dåligt. Ändå var vi bara borta tio dagar som mest.

Patrik Arve har sågat moderater på scen och har många gånger sagt att han hatar Mammon. Ett tag hette hans band Teddybears Sthlm. »För att kaxa.« Han och Jocke Åhlund har ofta dissat landsortspubliken, på ett inte särskilt tillbakalutat sätt, men möjligen med glimten i ögat. Sedan några år är han tillbaka i det Bromma där han växte upp, och han älskar det. Det är som »Putte i blåbärsskogen«, så borde »alla i hela världen få ha det«. Dessutom hyllar han barnens skola som »är overkligt bra«, både genomtänkt och pedagogisk.

– Det som är tråkigt är att det är väldigt konformt i Bromma. Det är inte människorna som gör att det är mäktigt, det är miljön. Jag nyper mig i armen varje morgon. Tre underbara barn, en underbar fru, villa och trädgård. Det är blandade känslor, det är som om man skäms för att man har det bra, när världen ser ut som den gör. Alla borde förstås få ha det bra, men i stället håller alla sociala skyddsnät på att trasas sönder.

Patrik Arve älskar också att snickra. Sedan Youtube kom har han blivit ännu bättre. Men den högljutt antirasistiske Patrik Arve är också arg och uppgiven, förbannad på mycket. Att han är vegan är en del i det, han »pallar inte att se lidande«.

– Jag är en problemlösare på många sätt, i mitt liv, i det lilla. Men vissa problem går inte att lösa och jag får riktig panik av att tänka på flyktingvågen och längre fram alla miljöflyktingar. Jag som är positivt lagd ger fan upp snart. Det är svårt att inte ha en mörk världsbild. Men jag kan inte släppa greppet eftersom jag har tre barn.

Länge var drömmen att bli konstnär, måla tavlor, och han hade ingen som helst lust att gå på gymnasiet. Men han blev övertalad och det innebar »tre år i havet«. Han suckar och konstaterar att han inte hittade någon riktig konstnärsstil. Drömmarna rann ut i sanden, men när han blir pensionär ska han stå och måla hemma i trädgården. Energin som Patrik Arve fått utlopp för i målandet, fick han i stället vräka ut i musiken. Å andra sidan har han gjort bilder hela tiden, exempelvis musikvideor och barnprogram, som den mångsysslande kreatör han är.

– Förutom när jag lirar punk så vill jag addera något, göra något nytt och intressant. Det känns tråkigt att bara göra samma sak om och om igen.

Fakta | Veganskt på Gro

Bjuden på lunch: Patrik Arve, musiker, skejtare och fotbollsfarsa.

Aktuell: Med skivan »Grrr« med egna projektet Swedish Tiger Sound. Är också med i band som Teddy-bears, Krösus och Bröderna Lindgren.

Åt och drack: Vegansk meny, bland annat eldad purjolök, pepparrot och kålrabbi. Till det två alkoholfria öl.

Bjöd på lunch: Martin Röshammar som åt samma sak som Patrik Arve.

Var: Gro på Sankt Eriksgatan i Stockholm.

Fotograferade: Ida Jansson.