Vad som helst, bara DN får rätt

DN har äntligen lyckats tjata med sig P1 ned i kaninhålet till Underlandet, där Annie Lööfs ”breda mitt” existerar och M och S gärna regerar tillsammans.

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Med knappt tre veckor till valet drabbades P1 till sist av dåligt samvete. Man kan väl ändå inte bara ignorera ledarsidan i Sveriges största morgontidning, den skötsamma medelklassens lots och själasörjare?

Det hör nu inte till den skötsamma medelklassens standardrepertoar att förfäkta excentriska idéer och förlora sig i fantasifulla tolkningar av verkligheten. Men när det händer, händer det rejält. Det beror på självbilden i det här segmentet av samhället. Inte utan viss rätt tänker det sig att det definierar vad som är normalt. I händelse av att excentriska idéer får fäste i det här utsnittet av samhället är dessa idéer därför, så att säga, per definition inte längre excentriska.

Hur kan de vara det, när de förfäktas av den skötsamma medelklassens språkrör?

Det är lite av ett cirkelbevis, förstås, men med en tilltalande rund form.

Så, alltså: om Dagens Nyheters ledarredaktion på en dryg vecka levererar närmare ett dussin artiklar – ibland två om dagen – som på olika sätt förklarar att det enda blocket att räkna med är Annie Lööfs ”breda mitt” och att Moderaterna efter valet bör inrätta sig under en socialdemokratisk statsminister, måste det väl betyda något?

Mmm. Frågan är bara vad?

Den frågan drabbade uppenbarligen P1-morgon i helgen och man kan ana hur diskussionen gick.

– DN säger att vi missat något.

– Vadå?

– Magdalena Andersson vill regera med Moderaterna.

– Va? Var sa hon det? När? Hur fan har vi kunnat missa…

– Nja, det är liksom… hon sa i vår partiledarintervju att hon ”inte bestämt än” vem hon skulle ringa först efter en valvinst.

– Ja?

– Det betyder att hon vill regera med Moderaterna, säger DN.

– Gör det?

– Ähh… jag vet inte… men jag menar… det är ju DN, ändå. De säger att ”medierna” – vi, alltså – att vi missar att det inte finns två lag, egentligen.

– Gör det inte?

– Nä, det finns bara en mitt, även om mitten inte riktigt fattat det än.

– Jaha, men låter inte det lite som Annie Lööfs ”breda mitt”?

– Jo. Men det är ju DN, ändå…

Och så fick det dåliga samvetet – kanske är ängsligheten en bättre term – fäste och vi fick den här morgonens inslag: ”Skulle det vara möjligt för M och S att regera tillsammans?

Först stod DN bakom decemberöverenskommelsen. Så havererade den. Sedan stod tidningen bakom januariavtalet. Och så gick det i stöpet. Men skam den som ger sig. Om man bara kör huvudet i väggen tillräckligt många gånger spricker kanske väggen, förutsatt att man är tjockskallig nog.

Svensk politik ska inte ta färg av de väljare som röstar fel. Det är DN:s mission. De felaktiga rösterna ska till varje pris neutraliseras. Ordningen ska återställas. Inga nykomlingar ska hålla det legitima etablissemanget gisslan. Det är därför Sveriges största borgerliga ledarsida nu kampanjar för en socialdemokratisk statsminister och borgerlighetens inrättande under en sådan.

Vad som helst, bara DN får rätt. Till sist. Och ve den radioredaktion som inte anpassar sig därefter.

***

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT