Brinnande kornbod eller rekordskörd?

Tidens skeenden är motsägelsefulla. ”Europas kornbod brinner” rapporterar media och förutspår dyrare livsmedel i affärerna; en vecka senare är Australiens spannmålsskörd på rekordnivå och krisen blir mindre än befarat.

Text:

Toppbild: Jeff McIntosh / AP

Toppbild: Jeff McIntosh / AP

Tisdag 28 juni         

Tidens skeenden är motsägelsefulla. I ena minuten är Ryssland statsbankrutt, i nästa är rubeln starkare än någonsin. En löpsedel basunerar ut att covidspridningen åter är på uppgång, nästa uppslag handlar om att ingen covidpatient längre vårdas på intensiven. Finanssidorna fylls av rapporter om att börsen kan rasa femtio procent från nuvarande indexnivå, i nästa nu spår man att inflationen har nått sin topp och det är köpläge. 

”Europas kornbod brinner” rapporterar media och förutspår dyrare livsmedel i affärerna; en vecka senare är Australiens spannmålsskörd på rekordnivå och krisen blir mindre än befarat.

Visst, det finns naturliga förklaringar, allt hänger ihop och ekonomin är global men emellanåt blir jag ändå matt. Man vill ju hinna läsa sporten också…

***

Onsdag 29 juni

… vilket osökt får mig att tänka på ett citat av författaren Jack Kerouac, som i år skulle ha fyllt hundra, om han inte dött svårt alkoholiserad redan som 47-åring:

”Undvik världen, det är bara en massa damm och släp och betyder till sist ingenting.”

***

Har du någonsin varit sen med återlämningen av en lånebok? Efter typ tre veckor drabbas du – som är över arton – av en förseningsavgift. Standard ligger på tre kronor per dag. Jag säger bara ”blaha blaha”. 

BBC rapporterade i veckan om en engelsman i övre medelåldern som nyligen återlämnade en lånebok till Shrewsbury Borough Library. Mannen hade i samband med en storstädning upptäckt boken i sin hylla och ville nu göra rätt för sig. Datumet för uttaget var – håll i er nu – 14 maj 1969. Tjänstemannen på biblioteket gjorde en preliminär beräkning och noterade att förseningen gick lös på 51 422 svenska kronor, en avgift han snabbt efterskänkte. 

Det som har gjort BBC:s reporter konsternerad är dock inte den sena återlämningen, utan bokens innehåll. Vilken sorts barn lånar en bok med titeln ”On family housing: Solutions to the urban dilemma”?

***

Läser i Travel News den omskakande nyheten att Toblerone, den triangulära chokladen med alpliknande bitar, inte längre är hundraprocentigt schweizisk. Toblerones ägare ska öppna en fabrik i Slovakien. Därmed stryks, i enlighet med schweizisk lag, namnet Toblerone of Switzerland ur rulllorna.

***

Torsdag 30 juni

Magdalena Andersson har ett välbesökt konto på Instagram – sociala medier är ju en allt viktigare plattform för svenska politiker. Nu senast redovisade statsministern nogsamt sitt Nato-möte i Madrid med Turkiets president Erdogan, generalsekreterare Jens Stoltenberg med flera höjdare.

Möjligen vore det enklare att nå medial uppmärksamhet genom att göra en Dominika. Statsministern tillkännager helt sonika sin skilsmässa från maken Richard Friberg, för att nästa dag gå ut med att det hela rörde sig om en incident, att paret ändrat sig och nu ”pinnar vidare”.

***

Monica Lewinsky, omtalad för sin sexuella relation med expresidenten Bill Clinton år 1998, släppte ett sarkastisk ”meme” (information spridd via internet) om Cassidy Hutchinsons vittnesmål inför kommittén som undersöker stormningen av Capitolium.

Den tidigare biträdet till Donald Trumps stabschef Mark Meadows hävdade ju att Trump försökte greppa ratten i sin limousin från Secret Serviceagenten som körde i avsikt att styra bilen mot Kapitolium.

– Behöver jag påminna er om att Donald Trump tror att allt går att greppa! löd Lewinskys kommentar. 

Lewinsky syftade naturligtvis på Donald Trumps famösa uttalande, fångat på video, om att han i kraft av sitt kändisskap kunde erövra alla kvinnor, även de som var gifta: ”Grab them by the pussy.”

***

Text:

Toppbild: Jeff McIntosh / AP