Boris Johnson – nu som bakelse

Han är föga populär i sitt eget land, men på ukrainska bagerier går Storbritanniens premiärminister hem.

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

Måndag 13 juni

Följer via de stora drakarnas kultursidor meningsutbytet om de unga männens frånvaro i det intellektuella rummet. Varför, undrar kvinnliga kulturskribenter, tiger de i kulturdebatten? Varför delar inte männen med sig av sina tankar om metoo, sexualitet och könsrelaterade frågor?

Grundtemat i kritiken är bland annat att en generation 80-talister tycks fångade i en problematisk manlighet. Mannen har, menar flera skribenter, blivit en andra klassens medborgare. Omkörda i skolan (pojkar halkar efter), men överrepresenterade i kriminalitet, famlar de efter en ny identitet. I den nya världen är egenskaper som styrka, mod och handlingskraft förlegade. I väntan på en ny manlig förebild bär mannen på ett självförakt, är rent av ”kastrerad”. 

Frilansjournalisten Victor Johansson lanserade en egen teori i SvD i helgen. ”Den nye mannen har blivit en Kapten Ynkrygg”, skriver han och syftar på kaptenen Francesco Schettino som övergav sitt grundstötta italienska kryssningsfartyg så fort han någonsin kunde – ”en mansroll helt utan funktion, helt utan nytta. Varken stark och modig eller mjuk och känslig”. 

Det förefaller som om ”åttiotalist och man” är på väg att bli ett nytt pejorativ.

***

Tisdag 14 juni

Andreas Cervenkas bok ”Girig-Sverige” gavs ut i mitten av april i år – till lysande recensioner. Där beskriver han hur folkhemmet blev ett paradis för de superrika. Innehållet och analysen kvarstår men läget på Stockholmsbörsen har sedan boksläppet totalförändrats. Värderingarna på flera techbolag har halverats, indexet för fastigheter har fallit med runt fyrtiotre procent, tillgången på kapital har tvärnitat, inflationen rusar och amerikanska Federal Reserve överväger ännu en räntehöjning, den tredje i år. 

Girigheten lever vidare men rikedomen är flyktig.

***

Onsdag 15 juni

Den har kallats för ”Putins privata armé”. Det handlar om Wagnergruppen, den hemlighetsfulla ryska legosoldathären som nu annonserar efter vårdare, missiloperatörer och minexperter till kriget i Ukraina. Det finns, enligt nyhetsbyrån AP, inga bolagsredovisningar eller skattedeklarationer att granska.  Detsamma gäller legoknektarnas samlingsnamn. Googlar man på internet hittar man en rysk underrättelseofficer och överstelöjtnant vid namn Dmitij Valerievich Utkin som påstås var gruppens grundare. Wikipedia mer än antyder att nämnde Utkin är en stor beundrare av Tredje Riket. Han skulle enligt samma källa antagit namnet Wagnergruppen som en hyllning till den tyske kompositören Richard Wagner. Namnet kan även härledas till en viss Robert Wagner, en gång legosoldatledare och toppnamn i SAIMR, en organisation av legosoldater och vita rasister verksam i Afrika.

Putin själv har upprepade gånger förnekat att han känner till Wagnergruppen eller påståendet att den skulle ta order från Moskva.

***

Just som den engelske premiärministern Boris Johnson med nöd och näppe överlevde förtroendeomröstningen i partiet så vände vinden – i alla fall i Ukraina. 

Boris har i dagarna blivit en storsäljande bakelse på Zavertailo Bageriet, ett populärt café i Kyiv.

En så kallad Boris Johnson. Foto: Efrem Lukatsky / AP

– Vi har bakat en croissant i böljande maräng toppad med vaniljglass, en symbol för den konservative politikerns utstrålning och rufsiga frisyr, tillkännager caféets bagare, som även lagt ut en bild på bakverket på Instagram.

Orsaken till Boris Johnsons popularitet i Ukraina är hans besök i landet, engelsmannens stöd till förmån för president Zelinskyj samt hans skarpa tillrättavisningar av Vladimir Putin.

I staden Fontanka i södra Ukraina har man till och med döpt en väg till hans ära. Majakovskijs gata heter numer Boris Johnsons gata.

***

Torsdag 16 juni

Vad är det som pågår? Jag börjar ana en komplott mot min självbild…

Förra månaden fick jag ett reklamutskick där ett företag saluförde hörsnäckor under rubriken ”Vilka är de bästa hörselapparaterna på marknaden 2022”. I dagens mejl kom nästa käftsmäll. Det var Nordic SME-listade BellPal som ”erbjuder människor i farozonen för fallskador en smart klocka laddad med banbrytande AI-teknik som snabbt och säkert kan hjälpa den som faller.”

Vad är det frågan om? Jag säger som Elton John – ”I’m still standing”.

***

Text:

Toppbild: AP