Slutar Mona Lisa le snart?

Klimatkrisen har nu nått Louvren i form av en tårtning av Mona Lisa. Man undrar hur länge leendet sitter kvar.

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

Måndag den 30 maj

Klimatkrisen har nu även nått Louvren. Ni läste förmodligen om helgens tårtning mot Leonardo da Vincis Mona Lisa på det anrika museet i Paris? Eftersom konstverket är skyddat bakom skottsäkert glas kom inte målningen till skada. Men hundratals instagrammare gladdes åt sina ”jag-var-där” selfies när vakterna torkade bort kladdig grädde från skyddsglaset. Utövaren var en man utklädd till kvinna, som utgav sig för att vara handikappad och satt i rullstol. Skälet till tårtningen var enligt mannen att ”människorna förstör planeten”. 

Det är inte första gången en besökare försöker vandalisera Mona Lisa, med hennes hemlighetsfulla leende.

År 1956 kastade en man en sten på målningen som skrapade färg från ikonens vänstra armbåge. Målningen restaurerades med lyckat resultat. Samma år blev hon utsatt för en syra-attack, som hon överlevde utan skador.

1974 sprayade en kvinna röd färg mot målningen, när den var utlånad till Tokyo. Mona Lisa var dock redan skyddad av glas. 2009 kastade en rysk kvinna en kopp hett te på målningen, men glaset räddade målningen igen. 

Fortsätter det på det här viset kanske Lisa Gherardini, italienskan om avporträtteras, snart slutar flina?

***

Tisdag 31 maj

En indisk farfar och farmor, Sanjeed Ranjan Prasad och Sadhana Prasad, har stämt sin son och sonhustru vid en domstol i norra Indien. De kräver återbetalning av ett belopp om 6,5 miljoner svenska kronor. Skälet? Sonen och hans hustru har inte lyckats producera något barnbarn. Inte ett enda. Trots att det förflutit sex år sedan de unga tu gifte sig.

– Vi betalade för deras överdådiga bröllop, vi stod för smekmånaden i Thailand och la ut för deras levnadskostnader de första två åren. Vi bekostade vår sons utbildning till pilot i USA, bara studierna gick lös på sexhundrafemtio tusen kronor. Vi skänkte även en Audi till paret.

Stämningen, som lämnats in i en domstol i Haridwar i norra Indien, låter osannolik för en västerlänning. Men enligt hinduismen har barn faktiskt en moralisk skyldighet att ta hand om sina föräldrar när de åldras och dessutom se till att släkten fortlever — att släkten följa släktens gång.

Enligt advokaten till farföräldrarna Prasad har ”sonen och hans hustru åsidosatt sina plikter samt förstört glädjen för dem att njuta av ett barnbarn på ålderns höst”.

Ravi Birbal, motståndarsidans advokat, kommenterar å sin sida: ”Till syvende och sist är det föräldrarna som bestämmer. Vill de ha barn eller inte?”

I ett helt orelaterat ärende: Mats Hedberg, VD för nyhetssajten Dagens PS, försåg sin recension av Top Gun Maverick, uppföljaren till publiksuccén Top Gun med en annorlunda ”varningstext”:

Den här recensionen kan vara bland den mest obalanserade filmkritik du läst. Och den är helt i avsaknad av normkritiskt tänk, eller pretentiös analys.

Texten i recensionen låter läsaren mer än ana att Hedberg i yngre dagar var ett fanatiskt Top Gun-fan och Tom Cruise därmed hans överstepräst. Uppföljaren får inte helt oväntat höga vitsord: 

Det är coolt. Det flygs. Det flirtas. Det sportas i bara deffade kroppar på stranden. Det dricks bärs i en klassiskt amerikansk bar. Och så klart slåss Maverick mot ryssar, även om det inte är uttalat ryssar.

Mitt normkritiska tänk anar en typisk killfilm.

***

Onsdag 1 juni

Lagom till drottning Elizabeths platinajubileum – 70 år på tronen – släpper punkgruppen Sex Pistols en nyutgåva av ökända God Save the Queen, en singel som väckte så mycket rabalder i England när drottningens silverjubileum firades i maj 1977, att låten blev förbjuden i engelsk radio. Bland annat innehöll sången textraden ”God save the Queen, she ain't no human being”. Trots, eller möjligen tack vare detta, nådde singeln andraplatsen på Englandslistan. (Ryktet säger att starka politiska krafter förhindrade låten att nå allra överst. Etta blev Rod Stewarts ”I don’t want to talk about it”).

Nu har gruppen alltså chansen igen. Tajmingen är naturligtvis noga vald. Själv säger Johnny ”Rotten” Lydon, sångare och frontfigur i bandet, att låten aldrig var riktad mot drottningen personligen. ”Den vände sig mot monarkin som institution.”

– Tvärtom, jag applåderar hennes insatser genom åren. Man är väl ingen jäkla surkart, uttalar sig den numer åldrade punkikonen, 66, enligt Huffington Post.

***

Text:

Toppbild: AP