Deplattformering på ny nivå

Den som inte håller med sin banks politiska ställningstaganden kan nu förlora tillgången till sitt bankkonto.

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

Den tidigare Brexitpartiledaren Nigel Farage fick höra av sin bank att hans konto kommer att stängas. Varför? Ett ”kommersiellt” beslut, menade banken, men själv tror han det har att göra med hans status som politiskt exponerad person.

Fler liknande berättelser har börjat sippra fram. Den brittiske kyrkoherden Richard Fothergill fick sitt konto avslutat efter att han riktat kritik mot sin banks Pridemarknadsföring. En skotsk bloggare säger att han utan motivering förlorade sitt konto.

Bevisföringen må vara anekdotisk, men både Storbritanniens kulturminister och finansdepartement vill nu undersöka om banker har börjat deplattformera kunder för deras politiska åsikter.

Det vore ingen blixt från klar himmel. Tidigare i år förlorade den populära intervjupodden Triggernometry sitt bankkonto och 2022 blev Toby Young, grundaren av organisationen Free Speech Union, utslängd från Paypal. Samma år frös Gofundme tio miljoner kanadensiska dollar som donerats till de lastbilschaufförer som demonstrerade mot Kanadas pandemilagar.

Det är sällan någon förklaring ges och ofta backar finansbolagen när de hamnar i rampljuset. Men de som portas av banker verkar nästan alltid befinna sig på samma sida i kulturkriget. Det blev ännu tydligare när banken Halifax förra året införde namnskyltar med de anställdas pronomen och uppmanade kritikerna att avsluta sina konton.

I Storbritannien har man nu börjat tala om ”debanking” som den nya deplattformeringen. Det är en hotfull utveckling. Till och med generation Z kan leva ett bekvämt liv utan sociala medier, men i en värld där många finansiella transaktioner har blivit svåra eller omöjliga att utföra med kontanter är man mer eller mindre beroende av sitt bankkonto.

Som Mary Harrington på Unherd konstaterar: förr valde kunder bort företag vars värderingar de ogillade – nu är det företagen som väljer bort oss.

***

Läs även: Levande begravd

Text:

Toppbild: AP