Levande begravd

Gästerna på Bella Montoyas begravning fick sig en rejäl chock.

Text:

Vad är det värsta som kan hända på en begravning? En given kandidat torde vara att huvudpersonen inte alls är död, utan blir levande begravd. Och det var precis vad som höll på att hända 76-åriga Bella Montoya i staden Babahoyo i Ecuador, rapporterar Sky News. 

Fru Montoya togs in på Martin Icaza-sjukhuset förra fredagen efter att ha drabbats av ett slaganfall med efterföljande hjärtstillestånd. När återupplivningsförsöken misslyckades utfärdade läkaren en dödsattest och gav till sonen Gilberto Barbera. Denne påpbörjade omedelbart påbörjade förberedelserna för begravningen genom att skaffa en kista och anordna en likvaka, som seden bjuder i katolska länder. 

”Vi var väl ett tjugotal närvarande när kistan efter ungefär fem timmar började ge ifrån sig konstiga ljud”, berättade Barbera för pressen efteråt. 

”Alla blev väldigt rädda”, sa han vidare och förklarade att när de öppnade kistlocket låg modern där och andades tungt. Hon var insvept i lakan, men hade ändå lyckats banka på kistväggen. 

Hon fördes då i ilfart tillbaka till sjukhusets intensivvårdsavdelning där det konstaterades att hon levde men var i mycket dålig kondition. Enligt Barbera finns inte mycket hopp om att hon ska bli återställd. 

Hälsovårdsmyndigheten i Ecuador ser mycket allvarligt på det inträffade och har tillsatt en utredning för att gå till botten med hur den felaktiga dödsattesten kunde utfärdas samt rutinerna vid dödsfall på sjukhus i landet.

***

Läs även: Tristast vinner oftast

Text: