Det perfekta slutet på en perfekt saga?

Kloke van der Pool vet att det inte blir lätt med motivationen och livsmeningen när tävlingsadrenalinet och segerjublet väl lagt sig.

Text:

Toppbild: Ashley Landis / TT

Toppbild: Ashley Landis / TT

Man kan betrakta Nils van der Poels andra OS-guld ur olika synvinklar:

  • Han var så överlägsen, man visste redan på förhand att han skulle vinna, ingen spänning fanns, GÄSP GÄSP.
  • Att på ett och samma bräde vinna OS-guld och slå världsrekord, med en nations förväntan över axlarna, i en klassisk idrottsgren – det är ett perfekt idrottsögonblick.
Hörstadius OS

Under vinjetten ”Hörstadius OS” ger Fokus krönikör Erik Hörstadius dagliga betraktelser om den pågående vinterolympiaden i Peking 2022, där han för övrigt är född år 1964.

Välj själva! 

Själv skakade jag av nervositet under loppet. Han hade kunnat göra felskär och falla (vilket var nära hända). Och han rör vid mitt hjärta så starkt, denne häpnadsväckande 25-årige livsfilosof. En kroppsligt ung man, men med en gammal mans själ innanför skridskodräkten.

Med nästan sorg i blick, gav han sina segerintervjuer: För vad ska hända efter det här? Det var ju som en av tränarna, Joel Eriksson, sade efter loppet: ”Det här var det perfekta slutet på den perfekta sagan.”

Kloke van der Poel vet, att det inte blir lätt med motivationen och livsmeningen när tävlingsadrenalinet och segerjublet väl lagt sig. En skridskoåkare som vunnit allt, VM och OS, och slagit världsrekord – vad är nästa steg för honom? Dubbla OS-guld än en gång 2026? Nya världsrekord? Är det värt all den smärta och all den monotoni och all den uppoffring som i så fall väntar?                               

Nils spåddes en lysande skridskoframtid efter dubbla JVM-guld 2014 och 2015. Men tog paus från från skridskoåkningen. Rutinerna utifrån att befinna sig på elitnivå var för trista.

Efter comeback blev det OS i Pyeongchang 2018, och en 14:e plats på 5 000 meter. Sedan följde en tvåårig tävlingspaus. Bland annat för att göra värnplikt som jägare i Arvidsjaur. Han hade även annat på agendan. Galna uthållighetsstrapatser, på cykel och som löpare; ofta kopplat till vacker natur. Och för några år sedan flyttade han in i en barack vid Johannisbergs flygplats i Västerås för att kunna utöva nya hobbyn fallskärmshoppning så ofta som möjligt. Han har många hundra hopp under bältet: livskänsla i fritt fall.

Ni undrar om han cyklat från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder? 

Det har han. 

Har han bajsat på sig på de mest anmärkningsvärda sätt under de mest anmärkningsvärda strapatser? 

Yes box. Om de skitiga äventyren kan ni höra i ultraöparen Rune Larssons podcast.

***

Köp din prenumeration på Fokus här. 

Text:

Toppbild: Ashley Landis / TT