Ett land för mobbare

Mobbarkulturen löper som en röd tråd från bunkermentaliteten inom Riksbanken på 90-talet till självcensuren inom akademin i dag.

Text:

Toppbild: Hasse Holmberg / TT

Toppbild: Hasse Holmberg / TT

Häromdagen arrangerade Fokus en frukostpanel. Vid försnacket framkom att två av deltagarna arbetade tillsammans på Riksbanken under finanskrisen för tre decennier sedan. Robert Bergqvist, i dag på SEB, mindes särskilt den bunkermentalitet som härskade inom centralbanken och i landets högsta politiska kretsar när det gällde försvaret av kronan hösten 1992. Galenskapen ifrågasattes inte ens då räntan höjdes till 500 procent. I stället förberedde man nästa steg – en höjning till 4 000 procent. Det fåtal röster utanför bunkern som vågade kritisera den järnhårda valutapolitiken brännmärktes i det närmaste som landsförrädare. 

Kronförsvaret är ett av de exempel som Carl Hamilton använder i boken De ofelbara (se Fokus 9/3) där han förtjänstfullt pekar på hur grupptänkande alltmer styr det offentliga beslutsfattandet i Sverige. En annan aspekt av samma fenomen är den självcensur som en grupps medlemmar belägger sig själva med för att inte löpa risk att mobbas ut ur gemenskapen.

I veckans nummer av Fokus går författaren Torbjörn Elensky till botten med just begreppet självcensur. Han ger flera exempel på hur makten med hjälp av ett subtilt psykologiskt skräckregemente styrt och styr företag, myndigheter, högskolor och redaktioner här i landet i önskad riktning.

”Säger du något felaktigt riskerar du i demokratin att stanna i karriären, i värsta fall att mista jobbet, i en diktatur kan du till och med mista huvudet. Det är vanligen mycket få som mister jobbet eller huvudet, men genom att alla andra ser vad som händer skräms de flesta till tystnad. Det är därför det blir viktigt att hänga ut personer som sagt och gjort fel”, skriver Elensky.

En som ”sagt och gjort fel” är Sara Kristoffersson, professorn på Konstfack som modigt påpekade att namnet ”Vita havet” inte hade någon rasistisk historia. Detta sedan aktivister krävt namnbyte på skolans utställningslokal. Johan Gärdebo anmäler hennes bok Hela havet stormar som handlar om den bisarra konflikt som följde. Men ytterst såklart om vikten av att med civilkurage stå upp mot både stolligheter och mobbare.

***

Se Fokus frukostpanel diskutera konjunkturen: Morning call #12: Konjunktur i svarta svanars tid

Text:

Toppbild: Hasse Holmberg / TT