Feminisera inte alla – manliga män slår inte

Det hjälper inte att feminisera alla män. Vanlig hederlig manlighet är bättre för att stoppa våld mot kvinnor.

Text:

Toppbild: Fredrik Sandberg/TT

Toppbild: Fredrik Sandberg/TT

Det ser inte bra ut i dagens Sverige. Det har både Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi och Centerpartiets partiledare Annie Lööf klargjort. Det verkar verkligen vara illa ställt. Vi lever uppenbarligen i den värsta av världar.

Jag menar då inte i första hand det faktum att Märta Stenevi blev vald till språkrör, i stället för att bli bortkvoterad till förmån för en kvinna med utländsk bakgrund. För det var väl det hon menade att hon egentligen ville, när hon tyckte att vita kvinnor bör flytta på sig för att mind-re priviligierade ska få mera makt?

Illa, men det finns värre saker. Och då menar jag inte ens att det som gör att vi lever i ett fruktansvärt samhälle är att Centerpartiets partiledare på sin You-tubekanal leker influencer och ger semmeltips, som om hon hette Bianca Ingrosso (fast utan dennas charm).

Nej, problemet är männen. Alla dessa svagbegåvade undermänniskor som beter sig som troglodyter. De dunkar varandra i ryggen och anställer bara sina kompisar, det vill säga andra neandertalare. Och de slåss. Mäns våld mot kvinnor är så förekommande, enligt Lööf och Stenevi, att det till och med tycks läras ut på dagis. Det är normen i samhället, får vi veta.

Men det finns hopp. 

Om bara – det före detta får man förmoda – Thatcherfanset Annie Lööf får råda, så ska staten råda bot på dessa avarter av mänskliga degenererade exemplars framfart i samhället. I allians med sina nyvunna identitetspolitiska vänner kan man med Annies hjälp, skönja ett ljus i den patriarkala tunneln. Männen ska kuvas.

Den diffusa komplotten, där alla föräldrar på ren djävulskap fortsätter att uppfostra sina pojkar till att slå kvinnor, duger inte. In med genusdagis från BB! Eller varför inte provrör, i vilka man silar bort de där förhärdade y-kromosomerna? För inget annat verkar ju hjälpa. De senaste tjugo åren har direktiven för förskola, skola, på arbetsplatser och i alla myndighetsdokument, varit att män måste bli mer som duktiga flickor. Men inget tycks hjälpa. Så varför inte köra mer av samma?

För visserligen är det välkänt att kvinnomisshandlare har näst lägst status, efter pedofiler, till och med på våra fängelser. De mest förhärdade brottslingarna i samhället finner sådant beteende vedervärdigt och svagt. Och visserligen visar siffror från Brå att endast 2,2 procent av alla kvinnor och 2,0 procent av alla män har varit utsatta för våld från en närstående, men strunt i statistiken. Lyssna på vad dessa sanningsvittnen känner i stället. Män är djur. Och pojkar ska skämmas eller helt enkelt rätta in sig i det könskastrerade ledet. För varenda mamma i det här landet tycks ju, enligt såväl Stenevi som Lööf, ha ingått något slags satanistisk hemlig pakt med förskollärare, barnmorskor och socialtjänstpersonal, där de tillsammans med illuminati lär pojkarna att de ska slå sina flickvänner. 

Man får förmoda att det är skönt för Lööf och Stenevi att mitt i semmelätandet och kvoteringshyckleriet, få äntra sina vita springare och leka Don Quijote. Men tillåt mig vara en tölpaktig Sancho Panza en liten stund.

Är inte problemet med unga pojkar snarare att de inte tillåts vara män? Att de ideal som i alla tider varit eftersträvansvärda och som såväl mödrar som fäder gärna ser att deras små söner anammar, inte alls innebär att män har rätt att slå kvinnor. Jag minns att det i min barndom — liksom i dag — ansågs vara det fulaste en pojke kunde göra. Och det var i en tid då manlighet, i mycket högre grad än i dag, var norm.

Kan det vara så enkelt som att partiledarna helt enkelt har fel. Att det inte finns någon norm som tillåter män att slå kvinnor. Ungefär 98 procent gör det ju inte. Att det snarare är de män som inte följer normen i samhället, som beter sig så.

Då lär det inte hjälpa att feminisera alla andra män. En bättre lösning på problemet vore kanske att eftersträva lite mer vanlig hederlig manlighet.

Text:

Toppbild: Fredrik Sandberg/TT