Gå och rösta!

Mycket mer än du kanske anade står på spel i valet som i Sverige går av stapeln om precis en månad, den 9 juni.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Allt bra? Frågan kom automatiskt från lillhjärnan när jag träffade en bekant nyligen. Men svaret var inte lika slentrianmässigt. ”Läget” var nämligen inte bra alls. Min vän – på en hög position inom Socialdemokraterna – beklagade sig över omänsklig arbetsbelastning och sömnlösa nätter. Vad som orsakade all denna vånda? Jo, visade det sig: EU-valet. Den saken borde förstås någon med mitt jobb ha begripit, men jag tvingades erkänna att också jag drabbats av den loja EU-valsdvala som tycks bre ut sig över stora delar av unionen vart femte år vid den här tiden.  

Fast det går ju bra för S i opinionen, försökte jag. Ni kommer klara er galant! Och varför förresten bekymra sig över valet till ett parlament som ingen ändå riktigt fattar var det för tillfället befinner sig, vad det gör eller varför det finns? Jo, därför att högerpopulismen är på frammarsch i hela EU och kommer vinna massor av mandat, ojade sig min vän. Vill det sig illa hoppar kristdemokrater och liberalkonservativa i partigruppen EPP i säng med dem och får hela Europaparlamentet att tippa över. Fokus måste skriva om det här!  

Cecilia Garme går igenom opinionsläget inför valet nästa månad och toppsossens farhågor visar sig befogade. Enligt en prognos kommer ytterhögerns båda partigrupper få 25 procent av mandaten i parlamentet. Och Italiens premiärminister Giorgia Meloni utmanar oblygt Ursula von der Leyen om rollen som EU:s första dam och ledande politiker efter valet. 

Mycket mer än du kanske anade står alltså på spel i valet som i Sverige går av stapeln om precis en månad, den 9 juni. Dessutom är det en myt att parlamentet inte gör något av betydelse. Bara i min egen bransch – media – kommer ständigt nya regler och förordningar från Bryssel, vissa med långtgående inverkan på affärsmodeller, kostnader och intjäning. Låt mig därför komma med en aningen förnumstig men allvarligt menad uppmaning: Gå och rösta! 

Om du är osäker på vilket parti som passar dig bäst är Fokus sajt ett bra ställe att börja på. Där finns nämligen vår valkompass som ger vägledning. 

***

Text:

Toppbild: TT