Nobelfesten har slagit knut på sig själv

Jimmie Åkesson blev utan inbjudningskort till Nobelfesten även i år. Men Kina, Saudiarabien och Nordkorea är varmt välkomna.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Nobelfesten – tvivelsutan det mest glamourösa som sker i Sverige varje år – går av stapeln till helgen. Inbjudningslistan är stjärnbeströdd och föremål för noggranna överväganden gjorda med ett slags avancerad moralisk kompass som bara en liten invigd skara kan läsa av. Åtminstone att döma av hur Nobelstiftelsen motiverade det perenna beslutet att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till festen:

"Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism", stod det bland annat i ett pressmeddelande om icke-inbjudan. Och tidigare i år förtydligade stiftelsens förre vd Lars Heikensten att SD:s företrädare uppvisar en "bristande respekt för den grundläggande demokratiska principen om alla människors lika värde".

Placerad på denna stadiga värdegrund har stiftelsen även graderat världens länder och kommit fram till att alla inte passerar nålsögat. Rysslands och Vitrysslands ambassadörer är exempelvis inte välkomna till Stockholms stadshus på lördag. Iran passerade däremot stiftelsens granskning – tills protesterna blev för ljudliga och ambassadören avinbjöds.

I sin outsägliga vishet har stiftelsen samtidigt kommit fram till att inget finns att anmärka på Kinas, Saudiarabiens och Nordkoreas respekt för demokratiska principer och mänskliga rättigheter. Ländernas ambassadörer är nämligen välkomna. Grattis! Hörde vi skål?

Text:

Toppbild: TT