Så fixar du feminismen

En manlig debattör blir köttmos efter att han yrvaket förklarat sig feminist när en kvinnlig kollega behandlats illa. En känd fyrtioårig pr-kvinna får dödshot när hon råkat twittra att hon först nu förstått vad jämställdhet är. Kvinnodagen har knappt hunnit passera förrän diskussionen är igång igen: Kan verkligen vem som helst bli feminist? Till och med en regering? Jag tror det är dags att en gång för alla reda ut vad som gäller om du vill bli feminist.

Är du kvinna? Att du inte redan är feminist (alltså vill ha samma rättigheter som män) som kvinna kan bero på följande: 1. Att du är osäker på vad feminist innebär och inte vågat fråga. 2. Att en tjej på jobbet blivit retad för att hon kallat sig feminist och du vill inte råka ut för samma sak. 3. Att du gillar att ha höga klackar och klänningar i rosa (se nedan). Men bättre sent än aldrig gäller för oss kvinnor. Förvänta dig dock inga klappar på axeln och var noga med att ha en extremt bra förklaring till varför du inte hängt med tåget tidigare.

Är du man? Fantastiskt bra att du blivit feminist! Men OBS: Gå inte ut med att du nyligen blivit det om du inte är fem år eller yngre. Bättre då att ljuga och säga att du minsann föddes så. Och vänta dig för guds skull inte några hyllningar. För att vara helt säker på att tas emot som feminist bör du gå barfota i snön och slå dig blodig i huvudet med en stekpanna samtidigt som du förkunnar detta.

Är du arg kvinna? Är du arg för att du ständigt blir behandlad annorlunda på grund av att du föddes med en snippa? Att du fått sämre lön för lika arbete, att dina sjukdomar inte forskats på eller att du inte får samma rättigheter på grund av ditt kön? Sorry, då kan du lika gärna lägga ner. Är du arg och feminist räknas varken det du säger eller gör. Bli i stället kåt glad och tacksam och försök sen igen.

Är du kvinna, gillar höga klackar och klänningar i rosa? Som kvinna och feminist bör du inte bära rosa eller ha klackar, det kan väcka misstankar. Klipp lugg, sätt på dig kängor och svarta kläder och starta för säkerhets skull ett korplag i fotboll.

Är du man, gillar höga klackar och klänningar i rosa? Då är det inga problem! Se »Är du man?« för vidare instruktioner.

Är du mamma och har valt att vara hemma mer än sex månader med bebis? Då är du egentligen inte en riktig feminist eftersom feminism innebär att lika villkor ska gälla oavsett om du vill eller inte. Även om du vill amma lite längre och vänta med att jobba är du naturligtvis ett offer för en patriarkal struktur. Slit ungen från bröstet och börja jobba!

Är du pappa och har valt att vara hemma mer än sex månader med bebis? Grattis, du får feministtiteln tillsammans med första skötväskan och behöver varken bekräfta eller förneka när du får frågan. Bara att vifta lite med din bebis och fortsätta gå ärovarv med barnvagnen.

Är du regering? Har du lust att slå på stora trumman och kalla dig Sveriges första feministiska regering? Det känns ju kul och fräscht 2015. Men tänk på att du har ögonen på dig och folk förväntar sig att du också Gör Saker För Kvinnor. Som typ lika lön för lika arbete eller rätt att säga nej om nån vill tvinga sig till ett ligg. Att kalla sig feminist utan att vara det innebär stora faror som du säkert vet. Men att göra tvärtom är minst lika riskfyllt. Källa: Ebba Busch Thor.

Lycka till med jämställdheten Sverige!

Text: