Utmattande med alla Heta Kyssar på Zoommöten

Alla dessa möten via skärmen bränner ut oss.

Text:

Toppbild: Isabell Höjman/TT

Toppbild: Isabell Höjman/TT

Är du utmattad lille vän? Trött på videomöten? Antagligen. För det är vi alla. Det säger de i en podd som du lyssnar på under en av dina promenader. Den som du släpar dig ut på – för att orka med dagens Zoommöten. 

Det är experter som pratar: En kvinna som är specialist på strategisk kommunikation samtalar med en man som är professor i kommunikation på Stanford. Deras röster är glada och pigga. De använder termen Zoom-fatigue. Kronisk utmattning på grund av videomöten. En trötthet helt annorlunda än efter det verkliga livets numera sällsynta rendezvouser. Du hör rösterna förklara varför:

De digitala sammanträdenas särdrag är att det fysiska avståndet till kollegorna är så nära. På skärmen är det bara någon eller några decimeter. Stirrande blickar. Granskande ögon. En intimitet som förvirrar. Som vi vanligtvis endast upplever ögonblicket innan vi kysser någon – så nära är det. Säger experterna.

Du erinrar dig en kyss. Var det längesen? Blev du trött av den? Inte vad ditt minne kan göra dig uppmärksam på. Men experten i podden säger: Sen är det ju så att under videomötet blir vi också medtagna av åsynen av oss själva. Vi brukar annars bara se oss själva i spegeln när vi står i badrummet och tvättar händerna. Nu granskar vi oss själva i detalj medan vi ägnar oss åt kvalificerat socialt umgänge. 

Det är rätt speciellt.

Allt detta tar musten ur oss, säger experten.

Du kommer hem från din promenad. Med bultande blodomlopp slår du på din dator, loggar in.  Du vill inte missa ett ögonblick av Zoommötet. Stirrande blickar. Heta Kyssar. Dig själv iakttagande sig själv.

Som en film av Bunuel.

Varje dag.

Text:

Toppbild: Isabell Höjman/TT