10 kvalitetsfilmer som försätter dig i »snart-är-det-jul«-känsla

Text:

Bild: Pressbild

Fanny och Alexander (1982)

I Familjen Ekdals storslaget högborgerliga hem råder den traditionella som generöst berättelsen om en pojkes skräckfyllda uppgörelse med styvfadern, den bestraffande biskopen. Julstjärnorna stor i fönstren får betraktas som en intressant anomali, eftersom de inte fanns i Sverige vid denna tid

Min farbror Antoine (1971)

Detta kanadensiska drama som inspirerat Bergman till ”Fanny & Alexander” utspelas i ett idylliskt vinter-Quebec och följer under en jul en ung pojkes väg in i vuxenvärlden via komplicerad kärlek, svajiga förebilder, klasskillnader och Döden… En lika gråmulen som sevärd 70-talsrulle.

En julsaga”(1951)

Film på är ett av Charles Dickens kändaste verk som skrevs redan 1843. Vi får följa snåla Ebenezer Scrooge som får besök av tre andar under julafton, och som vänder hand liv upp och ner.

Love Actually (2004)

Stjärnspäckad, brittisk romantisk komedi som utspelar sig i juletid. Vi Åtta berättelser vävs ihop. Här hittar vi flera klassiska scener, från Hugh Grant som dansar genom 10 Downingstreet till mannen som står vid sin största kärleksport och förklarar sina känslor med handskrivna skyltar. 

Om en pojke (2002)

Hugh Grant och Nicolas Hoult glänser i denna tragikomiska skildring av förhållandet mellan en vuxen enstöring och ett ensamt barn.

LÄS OCKSÅ: Ladda upp för en ny säsong av The Crown med 7 kungliga draman

Livet är underbart (1946)

James Stewart i penningknipa planerar att ta livet av sig på julafton för att han tror alla runt omkring honom skulle få det bättre utan honom. En inte fullt fullärd ängel dyker upp och mirakel inträffar.

Joyeux Noel (2005)

Fransk pärla om julfirande under första världskriget. En fransk och tysk löjtnant och en skotsk soldat i brittiska armén bestämmer sig för att fira jul mitt i striderna. Prisbelönt film, byggd på en sann historia.

Det hände I New York (1947)

Varuhusets tomte är berusad vid den stora paraden vid thanksgiving och Doris Walker, som ansvarar för paraden, måste snabbt hitta en annan tomte. En man som kallar sig för Kris Kringle dyker lämpligt nog upp, och blir omedelbart anställd som tomte.

Eyes Wide Shut (1999)

Nicole Kidman spelar en hustru som avslöjar en erotisk fantasi om en sjöofficer under en semesterresa på Cape Cod för sin man, spelad av Tom Cruise, som inte blir överdrivet oroad eller berörd, men snart hamnar i tvivelsmål och irrar ut på stan och hamnar på en stor fest och dras in i sexorgier. Är det en avgörande skillnad mellan att fantisera om ett sexuellt äventyr och att faktiskt uppleva ett i verkligheten, var frågan Kubrick ville gestalta i sin sista film vars fond är julatmosfär en masse.

Metropolitan (1990)

Rika överklassynglingar lever jullovsliv på Upper East I New York. Men de vet, anar, att de inte kommer att leva sina föräldrars dröm, och just den existentiella vilsenheten är deras fascinerande  accessoar på de snygga cocktailpartyna.

LÄS OCKSÅ: 8 filmer som skildrar det forna DDR