Klappjakten är här

Text: Eva Wisten

Bild: CHRISTINE OLSSON/TT

Författaren Truman Capote skrev en gång om sin ömt förvärvade samling av antika brevpressar i kristall. Han tog alltid med sig ett antal när han reste. Virade in dem i flanell och packade ner dem i en svart väska och när han packade upp dem igen på sitt hotellrum kunde samlingen ge till det mest anonyma utrymme en känsla av värme, personlighet och att vara trygg. Ibland gav han bort en av sina klenoder och då alltid den vackraste, den han tyckte bäst om. För en gåva är inte en gåva om den inte är värd något för dig.

Den beryktade julstressen har förstås att göra med gåvor. På ytan: Utmaningen i att med begränsad budget och tid få samtliga mottagare att tindra som en hel julgransslinga. Men åtagandet är större än så. En gåva säger något om hur du ser en annan person.

Det går inte att komma undan ansträngningen. Gåvor som införskaffats på slarviga, självcentrerade eller moralistiska grunder har en särskild utstrålning (det är alltid en dålig idé att ge bort självhjälpsboken du tyckte var så bra). Enda sättet att hantera stressen är att ge givandet dess rätta magnitud. Det är svårt. Måste vara svårt. Att leta gåvor är ett empatimaraton. Ett komplext och krävande uppdrag som visar dina kära att de är sedda, uppskattade och värda ansträngningen. Att ordna med en present är att tänka på en annan människa, sätta sig in någons liv och preferenser, lyssna och lägga märke till någons blick. Lägg klimatvänlig till kravspecen. Och naturligtvis ska presenten vara en överraskning.

Den ambitiösa julklapps­jägaren inhämtar inga önskelistor, utom möjligtvis från barn. Vuxna människor får komplettera sina vinglas själva. Det trixiga med gåvor är att hitta det du verkligen vill ge som någon verkligen vill ha.

Handelns utredningsinstitut (HUI Research) har varje år sedan 1988 utsett årets julklapp: en gåva som är ny och/eller säljer mycket och/eller reflekterar vår tid. I år utsågs det återvunna plagget, kläder av återvunna material eller second hand. Årets julklapp är inte någon köprekommendation utan en analys av det tidstypiska. Den platta tv:n (2004), surfplattan (2010), elcykeln (2017). Det återvunna plagget symboliserar människors klimatengagemang, förstås ett ännu större och mer stressande åtagande än julklapparna. Den utsedda julklappen kan också ses som att det nu är socialt accepterat att ta något du redan äger och ge bort i present. Men bara om det är något du verkligen fortfarande tycker om.

Läs mer 

Årets julklappsjippo: det återvunna plagget

Årets julklapp kommer i andra hand

Svart dag för småhandlare – systemet i rullning