»Nu är jag mer kompromisslös«

Text:

Bild: Anna Strand/Expressen

– »Ma« är ett rekviem, ett försök att beskriva ett traumatiserat tillstånd. Ett försök till genomlyssning av världen genom en förtvivlan. Inspirationen till boken kom från något som börjar i något som inte får hända, att förlora sitt barn. För mig blev det en årslång tystnad då jag inte kunde skriva eller läsa, som sedan växte till frågan »är det möjligt att skriva utifrån det som hänt?«. Då läste jag Inger Christensens klassiska diktsamling »Alfabet« och min bok blev till en början ett svar till den. Hon skriver i termer om vad som finns, en bejakande form, jag skriver i förlustens tempus – vad som fanns.

Vad tänkte du när du fick reda på att du blivit nominerad till Augustpriset?

– Jag kände mig glad och hedrad, boken har varit ett stort och tungt arbete som jag jobbat med i fyra år. Det gläder mig att det finns plats för boken i världen.

Vad betyder titeln, »Ma«?

– Ma är halva ordet mamma. Det som jag intresserat mig för är inom japansk estetik, där det förenklat betyder »passivt brukade ytor«, en tomhet som inte är tömd, som sorgen kan vara.

Vad betyder formgivningen för läsningen av »Ma«, med högerställd text förutom vid bokstäverna »M« och »X«?

– Christensens dikter ligger på vänstersidorna, mina har blivit en avspegling och ligger därför på högersidan. Sidorna är delvis blanka, men inte tomma. Det finns också ett sorgband runt kanterna. Texten och bokens form är väldigt viktig för mig, jag tänker så redan när jag börjar.

Du har tidigare prisats med bland annat Borås Tidnings debutantpris och Sveriges Radios Lyrikpris. Vad har utmärkelserna inneburit?

– De har gett mig kraft att arbeta vidare, och lite motsägelsefullt tror jag att de har inneburit att jag har arbetat mer kompromisslöst.

Fakta | Fem frågor

Ida Börjel är författare och nominerades i veckan till augustpriset i kategorin årets svenska skönlitterära bok för sin diktsamling »Ma«. Priset delas ut den 24 november.