»Skämtande är tabu i Sverige«

Text:

– Tack för frågan, jag har dubbelt diskbråck och någon sorts nervskada i foten för att ha suttit stilla för mycket. Men jag haltar på för att göra chockhumor och politisk satir åt massan.

Varför är »kan man skämta om allt« en trött fråga för komiker att besvara?

– Därför att det är som att fråga en snickare om man kan snickra allt, och det kan man. Men det är inte alltid det bästa sättet att lösa ett problem. Frågan ställs för att skämtande är tabu i Sverige. Svenskar saknar humor, tar saker på för stort allvar, speciellt sig själva. Och av någon outgrundlig anledning livets meningslöshet.

Fokus krönikör Ulrika Knutson skrev att satiren har svårt för att verkligheten nu är mer skruvad, delar du den analysen?

– Jag tror att hon överskattar Trump och underskattar alla andra. Det är lättare att göra humor när det händer galnare saker. Bara genom att diskutera de här sakerna kan man erbjuda ett metalager som är roligt vilket är vad humor är. Man försöker hantera svåra saker med ett skratt som erbjuder distans till sakerna som upplevs.

Vilka politiker i Sverige är mest tacksamma att skämta om?

– Som komiker ska du rikta dig mot makten för att bära störst giltighet, i det här fallet regeringen och sossarna. Men det här sker samtidigt som Alliansen imploderar; Moderaterna håller på att gå upp i rök, Liberalerna slits sönder av ett inbördeskrig, Annie Lööf vet inte vilka av hennes väljare hon ska rikta sig till och KD håller på att åka ur riksdagen. Det finns helt enkelt mer att göra än vad jag har tid.

Vad handlar »Kejsaren är naken« om?

– Det är en föreställning om godhet, hyckleri, dålig humor, socialism och islamism. Jag ljuger om jag säger att jag har tagits emot med okritisk kärlek. Det har aldrig varit såhär svårt att ta upp sådana här frågor.