Tv-tips inför julen: kulturredaktören väljer pärlor i utbudet

Några av de viktigaste traditionerna under jul och nyår är kopplade till tv. Fokus kulturredaktör tipsar, i osorterad ordning, om klassiker, feelgood och lite intressant feelbad i tv-utbudet under helgerna.

Text:

Bild: Netflix, SVT play, Viaplay

FILM

Fanny och Alexander

Ingmar Bergmans klassiker är en jultradition man inte vill tumma på. Den funkar faktiskt oväntat bra att se ihop med tiktok-generationen, upptäckte jag häromåret. På SVT Play till 15/1.

FILM

Den tiden på året

Dansk julsaga med allt på plats: sköna Paprika Steen som både regisserat och spelar huvudrollen, därtill humor, sprit, familjetrassel och en knivsudd hygge på det. På SVT Play till 15/1.

DOKUMENTÄR

Ulysses 100 år

Hur skulle vår litteraturhistoria se ut utan James Joyce roman Odysseus? Den kom ut 1922, skapade kontrovers och ses i dag som en milstolpe i västerländsk litteraturhistoria. Ny irländsk dokumentär maa jubileumsåret. På SVT Play.

FILM

Helan & Halvan

Den här långfilmen fick fina recensioner när den kom 2018. Den är baserad på verkliga händelser och handlar om komikerparet som år 1953 var världsstjärnor på väg att dala i karriären.

TV

Wednesday

En avknoppning av klassikern Familjen Addams har blivit berättelsen om unga flickan Wednesday, ofelbart genial och helt egen. Charmigt och underhållande som helst delas med någon i den yngre generationen. På Netflix.

TV

Folkets tjänare

Visst har ni sett komediserien som komikern Volodomyr Zelenskyj slog igenom med innan han valdes till ukrainsk president? Intromusiken är ljuvlig, humorn är folklig, pajjig och rolig. Intressantast är vad det skojas om – främst korruptionen, som går mycket djupt i det ukrainska samhället. På Netflix.

TV

Harry and Meghan

Denna miniserie måste ändå ses. Brittiska prins Harry och hans amerikanska hustrus berättelse om sin relation till varandra och till brittiska kungahuset. Den är intressant på ett kremlologiskt vis, eftersom den kommunicerar mycket mellan raderna, i denna historia om parets perfektion. På Netflix.

FILM

The Queen

Det är mycket uppmärksamhet kring brittiska kungahuset just nu. Själv är jag mitt uppe i den fantastiska serien The Crown, och vill bara ha mer. Den här långfilmen från 2006 handlar om tiden vid prinsessan Dianas död 1997. Efter bilolyckan väntar hovet med att kommentera så länge att premiärministern till slut griper in. Välspelat av Helen Mirren. På SVT Play till 1/1 2023.

FILM

Love Actually

Klassiker är väl det enda man vill ägna sig åt under julledigheten? Och feelgood, om ni frågar mig. Denna goding till romantisk komedi från 2003 håller än, delvis på grund av att skådespelare som Emma Thompson, Hugh Grant och Colin Firth. På SVT Play till 8/1 2023.

DOKUMENTÄR

Nordkoreas röda prinsessa

Okej, jag tar tillbaka det ovan. Feelgood är bra ett par dagar, sedan vill man spy. Varför inte kontra med lite feelbad. Nordkorea är fascinerande och fasansfullt på samma gång. Denna film handlar om Kim Yo-Jong, syster till diktatorn Kim Jong-un och hans ställföreträdande. Måste ses. På SVT Play.

TV

Seinfeld

Kan man se denna igen utan att förstöra minnet? Ja, om man var ung på nittiotalet vågar man. För den som en gång älskat Seinfeld kommer alltid att göra det, oavsett hur obsolet de tidstypiska skämten om persilja mellan tänderna och dejtingregler kan kännas idag när vi har krig och kris på alla områden. På Netflix.

DOKUMENTÄR

Allt som återstår att se

Christina är nästan helt blind på grund av en ärftlig sjukdom som nu också drabbat hennes sjuårige son. Vi får följa hennes försök att ge honom oförglömliga upplevelser medan han ännu kan se, men också att guida honom in i en ny tillvaro där han måste använda andra sinnen. Gripande av danska Julie Bezerra Madsen. På SVT Play.

FILM

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Den här föreställningen i regi av Henrik Dorsin, med bla Vanna Rosenberg och Peter Dalle är feelgood på högsta nivå som med fördel ses live på scen, men även passar bra nedsjunken i tv-soffan med en ask praliner. Något trevande början, underbar andra hälft. På SVT Play.

FILM

It’s Complicated

Romantisk komedi för boomers. Meryl Streep spelar Jane som skilt sig från otrogne maken Jake, spelad av Alec Baldwin, men tio år senare blossar en ny förälskelse, eller vad det är. På Netflix.

FILM

Yalda – förlåtelsens natt

Rykande aktuellt från ett land i dramatisk omvälvning. En iransk satirisk långfilm om en kvinna som ska dömas i tv-sänd rättegång för att hon knuffat sin äldre make så han råkat dö. Enda chansen är att bli benådad av mannens familj. Fick pris på amerikanska Sundance. På SVT Play till 15/1.

TV

Denisovamänniskan

Tänk att man i Sibirien hittade ytterligare en människoart, varken homosapiens eller neandertalare, utan något som kom att kallas för Denisovamänniskan. I detta avsnitt av Vetenskapens värld får vi följa forskare som försöker luska ut mer om den nya arten. På SVT Play.

***