Var är Ribbing?

Text:

Vissa debatter tycks aldrig ta slut. Är shorts i stan okej på sommaren? Får man sminka sig på tunnelbanan? Hur mycket skärmtid bör barnen ha? De senaste åren har frågor om just vett och etikett kring mobiler och skärmar dominerat, och häromveckan var det dags igen. Först gjorde Expressen Kulturs Gunilla Brodrej ett utfall mot kändisparet Calle och Anitha Schulman för att de, enligt henne, slarvar bort sin fyraåriga dotters integritet genom att filma och dela med sig av hennes upptåg. Strax därefter skrev DN:s Anna-Lena Laurén en krönika som ifrågasatte föräldrar som ställde upp surfplattor framför barnen vid middagen. Är det inte bra om barn lär sig att samtala vid matbordet?

Tradiga moralpredikningar, suckar somliga. Men behovet av handfast rådgivning på området – för såväl barn som myndiga – är skriande.

För i och med att majoriteten av dagens vuxna växte upp utan smarta telefoner och aldrig hann få några förhållningsregler som barn, finns det inga gängse uppförandekoder att tradera. I stället får ett famlande kollektiv uppfostra sig självt och försöka hitta fram till nya sedvänjor.

Det går sådär. Inte minst på konserter och i teatersalonger där mobilskärmarna distraherar likt ettriga eldflugor.

Nyligen fick den brittiska soulstjärnan Adele ett utbrott på en kvinna i publiken som filmade henne under en konsert i italienska Verona.

– Du kan njuta av det här i verkliga livet snarare än genom din kamera, hördes hon säga i skakiga videoklipp som publicerades i sociala medier.

hhhAndra kollegor i underhållningsbranschen är än strängare. På Alicia Keys spelningar gäller strikt telefonförbud, rapporterar Washington Post. Konsertbesökarna lägger sina mobiler i ett neoprenfodral som låses vid entrén till en telefonfri zon. Den som måste använda telefonen får gå ut och låsa upp fodralet genom att lägga det mot en metallskiva. Även komiker som Chris Rock och Louis CK har använt sig av tekniken, liksom folkrockbandet Lumineers vars sångare Wesley Schultz säger till tidningen att han har försökt det mesta – fodralen är det som fungerat bäst.

– Eftersom folk känner att de fortfarande har sin baby i sina armar.

Yondr, det San Francisco-baserade företaget bakom den lågteknologiska idén, menar att den har ett enkelt syfte: att visa folk hur mäktig en upplevelse kan vara när man inte fokuserar på att dokumentera den.

Att Silicon Valley nu börjar uppfinna prylar som desarmerar tekniken de själva spridit säger en del om hur oförmögna folk har blivit att ta ansvar för sitt bruk. Inte ens Madonna, som till och med förbjudit sina barn att titta på tv, verkar kunna idka avhållsamhet. Efter att hon besökt den hypade Broadwaymusikalen »Hamilton« i fjol twittrade skådespelaren och upphovsmannen Lin-Manuel Miranda frustrerat:

»För första gången bad jag i kväll scenpersonalen att INTE tillåta en celebritet (som sms:ade genom hela 2:a akten) att komma bakom scenen #noselfieforyou«.

Även om Madonnas representant nekade till anklagelserna ska Madonna, enligt vittnen, ha varit omöjlig att missa där hon satt i salongen, upplyst underifrån av sin telefon.

För den som lyckas sammanställa en vettig hyfs och stil-manual för den digitala eran, à la Magdalena Ribbing, väntar helt klart en suktande marknad.