Yttrandefrihet enligt trollen

Text:

Under det amerikanska valet låg en röd och en blå matta i foajén till samtidskonstmuseet New Museum i New York. Vid den röda, republikanska mattan fanns en tv-skärm som visade superkonservativa Fox News. Vid den blå, demokratiska en likadan, men de som ställde sig på den mattan fick nyheter – eller ja, åsikter – från mer vänsterliberala MSNBC.

Den med mediekritisk blick kunde se en skildring av ett polariserat land med politiserade medier, där man kan välja nyhetsförmedlare efter vilken sanning man vill ta del av.

I Sverige strävar redaktionerna fortfarande efter objektivitet och opartiskhet. Nyhetsjournalistiken ska inte vara politiserad på det sätt som Fox News eller MSNBC är. Men när sverigedemokraterna närmade sig riksdagen förra och förförra valet gjordes det undantag i principerna. Under många år ägnade sig svenska medier åt frågan om partiet kunde tigas ihjäl eller hur journalistiken på andra sätt skulle hålla partiet utanför makten. Så låter det inte så ofta längre, men bilden av ett journalistkollektiv med en politisk agenda mot sverigedemokraterna lever kvar bland partiets anhängare.

Det är ett av svaren när man frågar sig varför sverigedemokraternas opinionssiffror stiger trots Expressens avslöjande att den rasistiska jargong och grabbiga bufflighet som Jimmie Åkesson har förklarat nolltolerans mot går rakt upp i partitoppen.

Många av dem som röstar på sverigedemokraterna har lågt förtroende för traditionella medier. Den studie av sd-sympatisörer som undersökningsföretaget Yougov presenterade i måndags visar att det finns en konspiratorisk syn på medierna, man anser sig motarbetad.

I stället skapar många av sympatisörerna sitt eget nyhetsflöde med sajter som plockar material från vanliga tidningar men lägger på ett främlingsfientligt filter.

Den här hösten kom en motreaktion hos de stora mediebolagen. Bland annat SVT, SR, Newsmill och Aftonbladet har stängt ned eller skärpt kontrollerna av sina kommentarsfält. De vill inte längre hjälpa till att sprida åsikter som bryter mot värdegrunder om människors lika värde, demokrati och jämlikhet.

Det stoppade inte trollen och deras vänner.

Under artiklarna som är stängda för kommentarsfält finns sedan i höstas en egen, hemlig kommentarsvärld. Sajten Avpixlat har skapat en teknisk lösning som ger möjlighet att kommentera även artiklar som har tagit bort funktionen. Klickar man till exempel på en vanlig antirasistisk kulturkrönika på Aftonbladet är det tomt och tyst längst ner. Laddar man ner skriptet och går in på samma sida hamnar man mitt i personangrepp och rasisthat. En liten sluten värld av likatänkande. Avpixlat kallar det »Yttrandefrihet 2.0«, säger att det handlar om demokrati och att stoppa censur. Men de får ett samtal som ingen annan ser, där ingen annan säger emot.

På det sättet skapar man sig en egen medievärld där man kan slippa få sina sanningar utmanade. Frågan är om journalisters skepsis mot sverigedemokraterna och partianhängarnas skepsis mot journalister kommer driva det svenska medieklimatet i en mer politiserad riktning, mer lik det amerikanska.