Veckans bråk: Fångad av en åsiktsstorm

Fokus reder ut bråket om Carolas främlingsfientlighet.

Text:

Bild: Montage / TT

Artisten Carola Häggkvist hamnade oväntat i hetluften i helgen efter en intervju i Svenska Dagbladet där hon bland annat kom hon in på den migrationspolitiken. 

"Jag tycker inte man kan säga ’kom och lev som ni vill i vårt land’. Det är inte fegt att värna Sveriges traditioner och sjunga ”Den blomstertid” på skolavslutningarna", sade Carola och fortsatte, med syfte på gängkriminaliteten och skjutningarna:  

"Ibland blir jag helt förtvivlad över utvecklingen. Vi ser ju resultatet." 

Åsiktspoliserna på Dagens Nyheter ryckte ut omedelbart: 

"Carola hade kort sagt haft det man väl enklast kan kalla ett ’Jimmie moment’” skrev krönikören Alex Schulman och anklagade stjärnan för att vara "med och normalisera främlingsfientlighet". 

Kulturjournalisten Kristina Lindquist i samma tidning tog vid: 

"Är inte jätteförvånad att en person med bakgrund i Livets ord kommer ut som muslimhatare, det är helt i linje faktiskt", skrev hon. 

Varpå Jacob Zetterman i tidningen Dagen kontrade: 

"Är inte jätteförvånad att en kulturjournalist kommer ut som Livets ord-hatare, det är helt i linje faktiskt." 

Carola fick sedan stöd även från riksdagsledamoten Robert Hannah (L): "Det här att vänstern ska gå på personangrepp så fort en känd person eller politiker uttrycker något vettigt inom integrations- och migrationspolitik kommer inte tysta debatten längre", twittrade han. 

Huvudpersonen själv ville dock inte föra kampen vidare utan göt olja på vågorna genom att pudla på Instagram: 

"Jag vill beklaga att jag sårat flertalet människor som tagit mina ord till sig på ett sätt som skapat avstånd i stället för närhet och förståelse. För det är jag djupt ledsen. Det var aldrig min mening."

***