Årets accessoar: sjalen (obs inte alla sjalar!)

Text:

Bild: Claudio Bresciani/TT

»Sjalen och storscarfsen är en detalj som tar fokus i de svenska kollektionerna. Ett enkelt och härligt sätt att uppdatera sin look och accessoaren funkar lika bra på stranden som i city«. Efter att Stockholms modevecka avslutades i höstas ringade Elles moderedaktör Jenny Fredriksson in några av våren 2018 stora trender som presenterats på catwalken.

Sjalen är het i vår! Eller det är den ju egentligen alla vårar. Damernas Värld skrev redan förra året att »scarfs är den hetaste accessoaren i sommar«. Å andra sidan utnämnde Elle sjalen till den hetaste håraccessoaren 2016. Och så vidare bakåt ända fram till Jesu tid i evighet.

Det är precis som när modeoraklen varje höst tittar i sin kristallkula och förklarar att det är stickat som gäller – och gärna i mörkare skalor (tänk sånt som inte är ljusa färger!). Det handlar om att presentera samma trender varje år med en entusiasm som endast hade varit rimlig om det varit lösningen på hönan-och-ägget-situationen som rullades in på en stång i morgonstudion istället för ett gäng presskontorslånade klädesplagg.

Men nu åter till sjalen! Det är sjalen som gäller i vår igen. En färggrann accessoar som piffar upp vilken outfit som helst. Man kan knyta den lite som det passar: kring halsen i olika varianter, slänga den runt handväskans handtag eller snurra den runt huvudet och skapa en glammig look som andas lika mycket vintage som nutid.

Med snurra runt huvudet och sjal menar jag givetvis snurra runt håret och scarf. Och inte helahåret givetvis. Det här är minerad mark så var god visa uppmärksamhet. Sjalen ska inte heller knytas runt huvudet av andra orsaker än att blidka trendgudarna. Ty den av modebranschen sanktionerade sjalen ska bäras med högt huvud. Sjalar som bärs av andra anledningar är en fråga för sig. För det var givetvis inte debatten om vårens hetaste accessoar – vad är egentligen trendigast i vår: scarfen eller »statementblusen«? – som ställdes in av Göteborgs stad tidigare i vår.

För när det handlar om sjalen handlar det ju inte om tygstycket utan om de föreställningar som läggs på bäraren. Vad som signaleras. Vem som får bära vad utan att också behöva pålastas en hel känslovärld. För visst, sjalen är kanske hetast i vår och jo, bär den som du vill – bara du inte gör det på det sättet. Inte alla sjalar.