Botoxvänstern förena eder

Text:

Jag minns alla mina (o)älskare och hur de brukade (ha)ta på mig.

Ibland kan jag se tillbaka på de saker som jag kallats av läsare under åren och känna en viss värme. Som den gången jag kommenterade den maratonlånga Live 8-sändningen i en SVT-studio och den enda respons jag fick var från en främmande man som skickade ett mail med ordet »bolsjevikbracka«.

Det var en i vissa avseenden fulländad reaktion. Lite som näthat kokat ner till sin vackra, mer poetiska kärna. Där satt jag och försökte fylla ut tiden med några kallpratande ord om de artister som plötsligt dök upp i rutan – helt utan körschema eftersom SVT inte själva fått något sådant från de utländska bolagen som ansvarade för sändningarna – och det som hände var att jag fick en tittare att konstruera ordet »bolsjevikbracka«. Det var finess bakom den förolämpningen. Ett resultat av kreativitet. Ett öknamn att minnas.

Om någon – låt säga Skavlan-Niklas eller kanske Fredrik Lindström (varför han nu skulle gå tillbaka till att gå på gatan och intervjua folk) – skulle fråga mig om svenskans allra vackraste ord skulle jag utan tvekan vråla »OFFERKOFTA«. Det är förvisso ett skällsord – något som är tänkt att förminska och förlöjliga den som beskrivningen slängs på – men det låter ju så trevligt. Liksom mysigt. Något att svepa in sig i och känna hur värmen sprider sig i kroppen. Roligt är det också. En känga mot alla som av slentrian vill påstå att svenskan är ett tråkigt språk –  den som ändå fått ett pund varje gång någon med väldigt gott självförtroende koketterar om hur fattig svenskan är i jämförelse med engelskan (»engelska tidningsrubriker är så mycket mer witty än svenska!«). Batikhäxa är ett annat ljuvligt ord – ett sånt power-tillmäle - precis som botoxvänster som dock är så underanvänt att det inte går att få fram en vettig träff på google.

Nu kanske man inte ska hetsa till att använda olika tillmälen – vi har ju pratat om det här med att vara vuxna i rummet – men botoxvänster ett alldeles för bra uttryck för att inte ens singla upp som träff i en lista där till och med en skönhetstävling för kameler i Saudiarabien tar plats (flera av de tävlande puckeldjuren diskades eftersom de använt botox – om de däremot röstade vänster vet jag inte).

Men vad är detta – vi skulle ju ha lite nivå i det offentliga samtalet? Ja men det är ju så här det blir när en vuxen kommer in i det rum som kallas för internet. Det är knappast barn som sitter och mailar skällsord till vuxna. Det är andra vuxna. Den man som en gång skickade meddelandet »FEMINISTHORA KÄFTEN« från sin jobbmail på en resebyrå i centrala Stockholm hade ju synnerligen ett vuxenliv i det avseendet. Men vad hjälper det om man inte förmår att förolämpa snyggt. Då kan det ju lika gärna va. En trött förolämpning leder ingenstans medan en med stil åtminstone masserar språket.