Den hemmakäre

Text: Lars Nylin

Bild: CRISTINA QUICLER/scanpix

Mellan de spanska städerna Sevilla och Murcia är det drygt 50 mil, sträckan tar knappast mer än sex timmar att köra längs motorväg A 92. Men år 2004 var det ingen tröst för den unge fotbollsspelaren Jesús Navas.

Han hade rest från Sevilla för att träna med det spanska ungdomslandslaget. Väl på plats insåg han snart att Murcia lika gärna kunde ha legat på andra sidan jorden. Den 18-årige Navas längtade hem och oron accelererade snabbt till akut panikångest. Navas fick avbryta lägret för att återvända hem till familjen i Los Palacios y Villafranca utanför Sevilla.

Jesús Navas är undantaget som bekräftar den oskrivna regeln att dagens fotbollsstjärnor är paketerade handelsresanden i fotboll. För sammanbrotten fortsatte även efter Murcia.

Sommaren 2005 avbröts i sista stund en övergång till engelska Chelsea när Navas insett att en flytt till London var att stoppa huvudet i giljotinen. Senare samma år fick han hämtas av sin far och bror under ett träningsläger i Huelva – en stad som ligger en timme från Sevilla.

Efter fem ungdomslandskamper blev han till sist inte ens kallad av de spanska förbundskaptenerna. De ansvariga hade heller inga större skäl att tjata. Det spanska landslaget var världsetta efter EM-titeln 2008 och det saknades inte stjärnor.

Mot den bakgrunen är Jesús Navas medverkan vid VM i Sydafrika ett av de märkligaste inslagen i turneringen.

För förra året hände något. »La Joya«, juvelen, bestämde sig för att ta itu med sina spöken. Efter att ha gått i terapi meddelade han förbundskaptenen Vicente del Bosque att han var redo.

– Jag hade nått en punkt som fick mig att inse att jag måste börja kämpa. Jag tror att det kommer att sluta på allra bästa sätt, sa Navas till sporttidningen As.

Så ser det också ut att bli. Speedkulan Navas, 170 cm och 60 kilo, har i vinter ägt sin högerflank i Sevilla. När hans klubb vann cupfinalen var det Navas som stängde matchen med sitt 2–0. I november kom A-landslagsdebuten mot Argentina.

Efter en match mot Real Madrid skrev engelska Goal: »Hans mognad som fotbollsspelare summerades när han vände ut och in på det vitklädda försvaret och fick dem att fastna mellan sina egna ben.«

En av dem som förnedrades var Real-backen Sergio Ramos, barndomsvän till Navas och även han fostrad i FC Sevillas ungdomsakademi. Ramos sa nyligen när det började ryktas om en Real-flytt för Navas:

– Jag skulle välja Jesús Navas före (Franck) Ribéry.

Trots att Navas har kontrakt med Sevilla till 2012 och kostar 600 miljoner kronor att köpa talar mycket för att han snart gör Ramos sällskap bort från Andalusien. Detta efter en startsträcka som tillhör de längre i modern fotboll. Men först ska VM klaras av. I en miljö som även extremt rutinerade spelare bävar för. Det är inte bara Navas fans i Sevilla som håller andan över utfallet.