Den nya flumskolan

Text:

De har kallats för en revolution i utbildningsvärlden. Till hösten blir Karolinska institutet i Stockholm först i Sverige med moocs, massive open online courses.

Idén föddes 2011 vid Stanfords ­universitet. Tre professorer i datavetenskap ville sprida sin kurs i artificiell intelligens även utanför klassrummet. Till hela världen, närmare bestämt. Med lite hjälp från Googles forskningschef Peter Norvig ­designade de en kurs som byggde på videoföreläsningar och självlärningsövningar. Intresset visade sig vara enormt. Efter två veckor hade 50 000 studenter ­registrerat sig för kursen.

Ett historiskt ögonblick, enligt en av professorerna, Daphne Koller, som jämförde med den traditionella undervisningen för en begränsad skara:

»De 100 000 som tog den här kursen online var människor i alla åldrar, med varje bakgrund, från varje livsväg och från dussintals olika länder, som fick tillgång till Stanfordupplevelsen.«

Året därpå skapade kollegerna kurshemsidan Coursera, där universiteten i Michigan, Pennsylvania and Princeton erbjöd öppna onlineversioner av sina kurser. Idén var densamma: kurserna är gratis och öppna för alla som vill delta.

En rad universitet hakade på, och konkurrerande kursportaler öppnades. I dag uppskattas 10 miljoner studenter ha deltagit i omkring 1 200 mooc-kurser i allt ifrån engelsk grammatik till marinbiologi. Nu växer fenomenet även utanför universiteten. Exempelvis planerar Internationella valutafonden IMF att erbjuda onlinekurser i ekonomi.

Den främsta lockelsen med en mooc-kurs är möjligheten att få ta del av elitforskares kunskaper. Kurserna ger normalt sett inga formella poäng. Men med tiden har allt fler universitet börjat utveckla kurser med tydliga kunskapsprov och diplom för att höja statusen. Snart går det exempelvis att ersätta ett av testerna för revisorscertifikatet ACCA med en mooc från Future Learn.

Men om det är lätt att komma in, är det svårare att ta sig igenom. Ofta tar under tio procent av studenterna sig igenom kursen.

Fakta | Här hittar du moocs

Coursera. Kurser från 624 institutioner, däribland Yale, Världsbanken och Beijings universitet.

EdX. Drivs utan vinstsyfte av Massachusetts Institute of Technoloy och Harvard, men erbjuder även kurser från andra universitet. Använder socialt lärande, där studenterna förväntas lära sig tillsammans.

Knollop. Kursportal där man kan söka moocs från många olika aktörer.