Farkost för fluktare

Text:

Bild: Colorbox

En drönare låg bakom svensk politiks första, och hittills enda, pizzaattack. Det var under ett valmöte i Ronneby som Jimmie Åkesson överraskades av ett surr ovanför sitt huvud. Från den lilla flygande farkosten hängde en pizzaslice och dinglade i ett snöre.

Det är inte bara politiska aktivister som lockas av drönarnas möjligheter. Enklare drönare med en prisnivå som tilltalar privatpersoner har fått marknaden att explodera. Luftfartsstyrelsen har dubblerat antalet givna tillstånd för varje år. För ett par tusenlappar får man i dag en obemannad luftfarkost utrustad med kamera.

Många branscher har insett hur värdefulla dessa obemannade farkoster kan vara. Mäklare som tar husbilder från ovan, bönder som övervakar sina skördar, filmregissörer med faiblesse för häftiga flygsvep. För någon månad sedan började den tyska logistikjätten DHL leverera läkemedel med hjälp av förarlösa drönare.

Men som alltid när ny teknik når de breda folklagren finns en oro för hur den ska missbrukas. När privatpersoner får tillgång till drönare tycks vad som helst kunna hända. Nu sprids historierna med exempel på hur den personliga integriteten hotas när grannen kan skicka upp en farkost för att filma dig när du ligger och solar.

Boomen har också lett till att drönare hamnar i vägen för flygtrafiken och därmed hotar flygsäkerheten, skriver flygtorget.se och citerar Transportstyrelsen som oroar sig för att det bara är en tidsfråga innan en allvarlig olycka sker.

Alla tycks inte ha koll på regelverket, som att drönaren inte får befinna sig utom synhåll och att flygfoton inte får spridas utan särskilt tillstånd. Varnande exempel på hur det kan gå för aningslösa turister med stort teknikintresse finns det numera gott om. En israelisk turist fick nyligen tillbringa natten bakom galler och böta för att ha flugit med drönare över Notre Dame-katedralen i Paris. Och i den amerikanska nationalparken Yellowstone har flera turister åkt fast sedan de velat föreviga semesterminnena med hjälp av häftiga flygbilder.

 

Fakta | En drönare för alla

För hobbyfilmaren. Den allra enklaste modellen finns för under en tusenlapp, men då hamnar det som filmas på ett minneskort.

För den som har allt. När man går ihop om 40-årspresenten finns drönare för 4 000–5 000 kronor. Då kan bilden streamas direkt till mobilen.

För kontrollfreaket. I prisklassen upp mot 20 000 kronor får man en längre flygtid och filmer som, enligt reklamen, är perfekt för »inspektioner«.