Perfekt packad

Text:

Hur många kvadratmeter kräver ett bra hem? I centrala Stockholm är det svårt att ha höga krav när gäller arean. Centralt läge och stor yta är för många svårförenligt med en prislapp på i snitt 73 071 kronor per kvadratmeter. Att bo trångt är i de flesta fall ett nödvändigt ont, snarare än ett medvetet val.

I USA har däremot rörelsen The Tiny House Movement växt fram efter att den genomsnittliga husstorleken har fördubblats sedan 1970. Är ett större hem verkligen bättre? En del svarar nej, så är det nödvändigtvis inte. De har i stället byggt små stugliknande hem på omkring tio kvadratmeter och vittnar om de många fördelar ett kompakt boende bidrar till.

Ett plus, enligt en amerikan som gjort ett medvetet val att bo i ett litet hus, är friheten. Dels ekonomiskt med lägre hyra och driftskostnader, dels tidsmässigt när hembestyren inte kräver lika mycket tid. Denna kombination gör det möjligt att till exempel resa och upptäcka mer av världen.

En annan fördel är klimatfaktorn. Med begränsat utrymme finns det inte plats för onödiga saker, vilket leder till att tillhörigheter skänks eller säljs vidare och byter ägare. Därmed dämpas konsumtionshetsen.

Med få kvadratmeter att utnyttja är det nödvändigt att planera varenda en in i detalj. Michael Sandblom på The Compact Living Store berättar att de har olika sorters kunder som behöver dubbelutnyttja utrymme. Barnfamiljer i storstan, äldre som vill bo mindre när barnen är utflugna och unga som flyttat hemifrån. Alla i behov av kvadratsmart planering, fast på olika sätt.

– Den minsta lägenheten vi har inrett i Stockholm var på 13,2 kvm, där kombinerades säng med soffa. En vanlig lösning i barnrum är säng, skrivbord och förvaring i ett. Äldre är mer intresserade av kombinationen vitrinskåp och säng, berättar han.

Att bo litet går att lösa, oavsett om det beror på dyra priser eller aktiva beslut. Med smart planering och flexibilitet är man hemma.

Fakta |  Tre populära dubbellösningar

1. Soffa som blir till säng, en vanlig lösning i vardagsrummet.

2. Säng som blir till matbord gillas i öppna planlösningar.

3. Hopfällbart skrivbord för hemmakontoret.