Renhårig revolution

Text:

Bild: Mareike Timm

»Det är knappast nödvändigt att slå fast att varje kvinna gillar att ha sitt hår inte bara fint och klädsamt friserat, utan även mjukt och glansigt.« Så inleddes en kolumn i New York Times år 1908 som rekommenderade shamponering så ofta som varannan vecka i stället för den tidens norm som var omkring en gång i månaden. Löddermanins sekel stod för dörren.

I dag är det i västvärlden inte ovanligt att tvätta håret varje eller varannan dag för att upprätthålla en fluffig och fräsch kalufs och rädslan för fett hår har slagit rot hos konsumenterna. Men någonting håller på att hända. Motrörelsen No poo (kort för No shampoo) har i flera år framhållit att kemikalierna i vanligt kommersiellt shampo sätter skalpens produktion av naturliga oljor ur spel och leder till en ond cirkel där håret blir fetare och därmed måste tvättas oftare.

På internet finns otaliga före-och-efter-vittnesmål från anhängare som gått över till bikarbonat, ägg och honung eller bara vanligt vatten.

Men det är inte bara skogsmulletyper som försöker bryta beroendet. Det svenska modeoraklet Elin Kling berättade nyligen på sin blogg att hon och hennes kollegor tävlar om vem som kan klara sig längst utan att tvätta håret. För badrumsskåpet behöver inte förvandlas till ett skafferi i jakten på alternativa rengöringsmedel. Många anammar i stället Low poo, ett mindre strikt förhållningssätt med fokus på ekologiska hårprodukter fria från ämnen som parabener, sulfater och silikoner.

– Den gröna skönhetsbranschen växer så det knakar tack vare en ökad medvetenhet om den egna hälsan men också om miljön. Jag tror att många som väljer ekologiska matvaror också börjat tänka på vad de kletar på sig, säger Hannah Sjöström som driver bloggen Naturligt snygg.

Hon nämner även naturliga torrshampo-produkter som ett alltmer populärt sätt att dryga ut tiden mellan tvättarna, en metod som dessutom sparar in på vattenförbrukningen. Den som vill ha ännu mindre poo kan testa kakao eller potatismjöl, beroende på hårfärg.

Fakta | Tre naturliga hårprodukter

Björkvatten. Samla in späda björklöv när de ser ut som musöron om våren. Lägg i en flaska eller en påse och skaka om. Kan användas både till hår- och ansiktstvätt.

Såpnötter/tvättnötter. Frukter som växer i delar av Asien, där de länge använts som tvättmedel på grund av sina löddrande egenskaper, och vars avkok kan användas för att rengöra håret.

Äppelcidervinäger. Späd ut med vatten och använd för att skölja håret efter tvätt eller som alternativ till shampo och balsam