Rum utan utsikt

Text:

Bild: TT

Glöm flådiga smokingmiddagar med showande artister, roomservice till den mysigt inredda hytten med havsutsikt, lyxiga poolområden på soldäck och nattsuddande i någon av de många barerna.

Att tillbringa semestern på ett lastfartyg är inget för den med höga krav på service, nöjesliv och komfort. Ändå kan det vara dyrare att åka containerbåt än att checka in på något av de stora kryssningsfartygen med alla dess bekvämligheter och utbud. Åtminstone enligt sajten Bloomberg, som jämfört priset för en resa med ett transportfartyg med en av kryssningsrederiernas ordinarie Karibientrippar.

Å andra sidan, om man ska tro företag som marknadsför den spartanska varianten, lockas många just av att slippa slipstvång och cocktailpartyn, att få umgås och äta med den ordinarie besättningen ombord i stället för bufféträngsel bland hungriga pensionärer. Dessutom utlovas studiebesök på kommandobryggan!

Räkna dock inte med att ha sjöutsikt från hyttfönstret. Ofta blockeras havsvyerna av stora containrar. Resorna kan ta allt mellan tio dagar och fem månader och verkar vara omåttligt populära. Just nu är efterfrågan så stor att det kan vara svårt att få plats. Till stor glädje för de firmor som lever på att transportera varor på världshaven. Att frakta turister som vill ha en unik semesterupplevelse har nämligen inneburit ett välbehövligt ekonomiskt tillskott för den hårt pressade branschen.

Utan nät | Tre saker att fördriva tiden med på ett fraktfartyg

Läsa böcker. Det finns sällan wifi ombord, så kombinera resan med att tända av från internetberoende och läs de där böckerna du alltid velat, men aldrig hunnit, läsa. Ofta finns ett mindre besättningsbibliotek med böcker på all världens språk.

Sporta. Många fraktfartyg erbjuder vissa sportfaciliteter för besättningen. Bordtennis, dart och kanske en mindre bassäng att bada i. Eller ta en promenad på däck och njut av havsluften.

Hänga med besättningen. För den sjöfartsintresserade innebär en semester på ett lastfartyg en guldchans att få förkovra sig i fartygsteknik och navigering.