Så här ska du se ut nu

Text:

Bild: Scanpix

Latinets modus, säger språkvirtuoserna, kan betyda många saker. Sätt, form, rytm, mått, gräns. I daglig svenska skulle vi säga mode. En lika svårbemästrad som åtrådd konstform. Många är de som av en eller annan anledning vill dansa i rytm med tiden, mäta sig mot rätt måttstock och hålla sig inom kulturens osynliga gränser. Men samtidigt känner att de inte riktigt förmår att hänga med i trenderna.

Därför, gott folk, behövs en »vårmodet 2012 for dummies«. Vad är det egentligen som gäller när vinterjackan har åkt av?

Pastellfärger, skriver modemagasinen. Där har vi huvudregeln i vår. Mintgrönt, puderrosa, turkost, ljusgult och beigt. Färgglada men jordnära toner. Helst solblekta och urtvättade. Gärna i kombination med varandra i stora enfärgade block – så såg det i alla fall ut på catwalken när vårmodet hade smygpremiär under modeveckorna i höstas.

Kanske hänger det något sådant plagg längst in i garderoben – pastellerna brukar ju återkomma med jämna mellanrum – men för att vara riktigt med även i formerna måste man leta sig längre bak i tiden. Till 1950- och 1960-talet i bästa »Mad Men«-stil. Eller allra helst till jazzens 1920-tal – tänk »The Great Gatsby«, F Scott Fitzgeralds generationsroman som för övrigt kommer upp på bioduken nästa år med Leonardo DiCaprio och -Carey Mulligan i huvudrollerna.

Vårens pastellfest gäller för kvinnor såväl som för män, och detsamma gäller för regel nummer två: det får gärna vara lite sportigt. Löpardojjor i retrostuk, baseballjacka, kanske en keps till kavajen eller en luvtröja över pastellskjortan.

Överkursen stavas mönster. Mönster som mixas med andra mönster; blommor som möter tredimensionella digitala tryck, tropiska frukter som kombineras med zickzackmönster och paisley som blandas med färgstarkt camouflage.

Bara fantasin sätter gränserna. Fantasin och det modus som klädbranschen för länge sedan beslutade skulle saluföras som vårmodet 2012.