Villafolkets drönare

Text:

Bild: Colourbox

Du har den största gasolgrillen. Du har installerat infravärmen. Lagt trall runt halva huset. Nu inställer sig frågan: Vad ska du använda resten av dina kreditdopade riksdaler till?

Om den svenska villa- eller sommarhusägaren får frågan i dag är svaret självklart: en robotgräsklippare.

Du kanske redan har en handjagad i garaget. Liksom en bensindriven. Båda fullt fungerande. Men vad gör det mot känslan av spjutspetsteknologi som gör jobbet när du sover?

Att döma av signalerna från branschen rakar försäljningen av de små elektriska sköldpaddorna i Star Wars-kostym just nu i höjden.

– Vi ser en kraftig volymökning på robotgräsklippare då vi från en bra nivå förra året har en ökning på cirka 600 procent hittills i år, säger Calle Ragnarsson, produktchef på varuhuskedjan Bauhaus, med fyra modeller i sitt sortiment.

Branschledaren Husqvarna berättar i bolagets färska årsredovisning om ”försäljningsrekord”. En färsk gallup från elbranschens lobbyorganisation Svensk Energi visar att robotgräsklipparen är den eldrivna trädgårdspryl som svensken just nu önskar sig mest. 18 procent av de tillfrågade vill ha en. Tvåan, trädgårdsbelysning, fick 10 procent av rösterna.

En orsak till boomen är lägre priser. När Råd & Rön gjorde test för två år sedan kostade ingen modell under 13 000 kronor. I dag kan man få en enklare variant för under 10 000. Men för den som verkligen vill spendera finns utrymme uppåt. Husqvarnas toppmodell går på strax under 44 000. Flera modeller i dag innehåller till och med gps-mottagare som via satellit håller reda på var den har klippt.

En nedsida med en robotklippare är dess stöldbegärlighet. Själva idén är ju att den ska jobba utomhus medan ägaren håller sig undan. Någon officiell stöldstatistik verkar inte finnas. Men lokaltidningsartiklar berättar om stölder i Höganäs, Falkenberg, Jönköping och Skene bara under maj månad i år. De flesta klippare i dag är dock försedda med kodlås. Och om du har råd kan du köpa en maskin som meddelar dig per sms om den blir attackerad.