Så lärde aporna oss det vi vet om kärlek 28 oktober 2022 Kultur Vetenskap Hur mår vi om ingen någonsin vidrör oss? Harry Harlows kontroversiella forskning på apungar har fått djurättsvänner på krigsstigen. Ändå har experimenten lärt oss den avgörande roll som kärlek spelar.
Vissa utmaningar kräver ett lån I samarbete med Lånero.se Det kan vara ett svårt beslut, men om du har svårt att betala dina räkningar kan det vara det bästa alternativet för dig. Det finns…
De passiva åskådarna uppmuntrar våldet 3 juni 2022 Aktuellt Utrikes Vetenskap Dådet i Uvalde, Texas väcker frågan hur samhället kan motverka skolskjutningar. En nyckel ligger i mobbningens psykologi.
Hur skiljer sig spelvanor mellan kvinnor och män? I samarbete med Onlinepoker.se Sedan den 1 januari 2019 har det hänt mycket på den svenska spelmarknaden. Staten har öppnat upp för att svenska, såväl som internationella aktörer, ska…
Snabb moral och långsam 28 maj 2022 Aktuellt Vetenskap Ibland reagerar vi med apati på stora tragedier; ibland är viljan att hjälpa överväldigande. Vad får oss att välja att hjälpa i stället för att strunta i vår medmänniska?
Anna Björklund: Det måste gå att syna offret 27 maj 2022 Krönikor Kultur Tabut mot att skuldbelägga offret går ibland så långt att det hindrar oss från att förstå vad som egentligen hände.
Soldater – föräldrarnas egendom eller statens? 23 mars 2022 Hjärnan Vetenskap Israels armé anser att den har sina soldater till låns från föräldrarna och att de ska återlämnas oskadda. Det är avgörande för stridsmoralen. Den ryska krigsmaskinen saknar den avgörande förtroendekedjan, skriver Eli Göndör.
Sex som extas, hunger och hämnd 2 februari 2022 Historia Kultur Var det en ny människa som kravlade upp ur ruinerna när andra världskriget tog slut? Ian Buruma borrar djupare i vårt väsen än de flesta. Eli Göndör har läst boken.
Föräldraskap som kräver mer än kärlek 22 januari 2022 Aktuellt Hjärnan Vetenskap Familjer med barn som har neuropsykiatriska diagnoser sätts på prov i samhället. Om även föräldrarna har en diagnosproblematik drabbas särskilt mamman. Filmaren och journalisten Beata Konar ger en inblick om ett samhällsproblem som väntar på sitt #metoo.
Därför kommer fler tycka likadant – även om det är fel 24 oktober 2021 Hjärnan Vetenskap Människan älskar att tillhöra en gemenskap. Och kappvändarna blir fler ju mer komplex världen blir.
Fördel psyket när det verkligen gäller 9 oktober 2021 Hjärnan Sport Vi föreställer oss att tennisspelare som dominerat epoker vinner överlägset flest bollar. Men det är en hårfin skillnad mellan legendar och bortglömd.
Anna Björklund: Varför ska man härda ut och bita ihop? 30 september 2021 Krönikor Kultur Måste man utsättas för obehag och smärta? Är det karaktärsdanande att stirra skräcken i vitögat?
Johan Hakelius: Blivit omänskligt att ens reflektera över undergångssekten 16 september 2021 Krönikor Vetenskap Förmågan att betrakta sig själv utifrån verkar vara i avtagande. Att se på undergångsrörelserna med distans betraktas numera som ett slags kätteri.
Mats Holm: I ansatsen kände jag benen vika sig 13 augusti 2021 Hjärnan Krönikor Sport Bara de som själva spelat vet hur svårt det enkla kan bli. Mats Holm minns en straffsuccé – och den där kroppen paralyserades.
Coronamaran plågar oss 16 juni 2021 Covid-19 Hjärnan Så ser våra drömmar ut under pandemin. Psykologiprofessorn Mark Blagrove gör en djupdykning i vårt nattliga medvetande.
Även idrottare på toppen kan vara sköra i knoppen 14 juni 2021 Hjärnan Sport Sommarens mästerskap är kul för publiken, men inte lätt för dem på planen.