Årets parlamentariker 2020: Emil Källström, Centerpartiet

Text:

Bild: Izabelle Nordfjell

Den ångermanländske 32-åringen har haft några bra år nu. Han är inte bara nybliven far och landets 50:e bäst klädde man enligt tidningen Café; han har dessutom varit en av arkitekterna bakom Centerpartiets framgångar i januariavtalet. Vänsterpartiet var missnöjt. Inom Socialdemokraterna fanns röster som surade över ett avtal som lutar alldeles för mycket åt höger för deras smak. Moderaterna och KD var rasande över att Centern och Annie Lööf hellre samarbetade med Stefan Löfven än med alliansen.

Enligt avtalet skulle regeringen behöva utreda saker som var otänkbara för en rödgrön regering före valet; saker som marknadshyror, ändringar i lagstiftningen rörande arbetsmarknaden men också viktiga centerpartistiska frågor som rätten till ersättning för naturskyddad skogsmark.

Mitt i alltihop stod Emil Källström, partiets ekonomisk-politiske talesperson och – efter partiledaren Annie Lööf – näst mest  använda ansikte utåt i samband med januariavtalet. Han var enligt källor mer för en lösning med Ulf Kristersson som statsminister, men kom ändå ut som en vinnare enligt bedömarna.

Motiveringen för årets parlamentariker sammanfattar både honom och kulturen i partiet som förkroppsligas av 32-åringen från Örnsköldsvik.

Emil Källström är mycket glad för motiveringen.

– Broar ska man bygga, inte bränna. Jag försöker ha så goda relationer som möjligt till så många inom och utanför politiken som möjligt. Dels för att alternativet är tråkigare, dels för att jag tror att i ett litet land som Sverige behöver man samla alla goda krafter.

Privat är han precis som en förhållandevis ung centerpartist borde vara på papperet. Han brygger eget öl (närodlad politik), bor på gården där han växte upp och han har under ett par år stöttat det lokala ishockeylaget Modo genom att vara matchsponsor under namnet »Emil Källström med vänner«. 2014 räddade han vintern och utomhusmatlagningen på förskolan Bikupan i Domsjö genom att köra traktor (ett lokalt privatinitiativ) med en kubik ved (centerpartistisk statusmarkör) för att barnen ska kunna laga sin mat ute under vintern trots att veden var slut (en lösningsorienterad handling i sann entreprenörs­anda). Insatsen för att rädda förskolebarnens matlagning motiverade han med att »det är val 2030«.

Med drygt ett och ett halvt år kvar till valet har röster inom framför allt Liberalerna höjts för att partiet bör lämna januariavtalet. Annie Lööf har sagt i intervjuer att hon tror att avtalet kan hålla under hela mandatperioden men att partiet kommer att gå till val som »en självständig liberal kraft«.

Emil Källström vill inte svara på vad han tror kommer att hända vid valet, men öppnar för samarbeten med alla partier – förutom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

– Det finns något väldigt potent i den mittenposition som vi har och den blir än mer verkningsfull i ett splittrat parlamentariskt läge. Ibland kan man känna att ... Tänk kontrafaktiskt. Om vi hade haft samma självförtroende under Alliansåren som vi har nu och satt än mer hårt mot hårt, vad hade vi klarat av att åstadkomma då? säger han och fortsätter:

– Att gå in med så öppet sinne som möjligt och vara tydlig i sakfrågor och ingångar och sedan försöka maximera positionen ... Det bör ett klokt mittenparti göra i varje valrörelse, säger Emil Källström.

Men valrörelsen får bli ett senare huvudbry. Än så länge är det tre månader kvar av föräldraledigheten.

***

Efter en regeringsbildning som gjorde vänner till fiender och tvärtom blev årets parlamentariker en förhandlande spjutspets in i regeringen. Han etablerade snabbt goda relationer med ministrar och statssekreterare. Med en fördragsamhet som är otypisk för tiden släppte han ändå inte sina goda relationer med gamla borgerliga kamrater. Bitterhet och brända broar ligger inte för honom.

***

Övriga pristagare av Årets svensk 2020

Årets Svensk, Ekonomi: Peter Carlsson, vd Northvolt

Årets Svensk, Kultur: David Thurfjell, professor i religionsvetenskap, Södertörns Högskola

Årets Svensk Samhällsbyggnad: Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige

Årets Svensk, Innovation: Helena Samsioe, vd Globhe

Årets Svensk, Miljö: Elsa Bernadotte, operativ chef, Karma

Årets Oxenstierna: Sofia Wallström, GD IVO

Årets Svensk Medicin, Mikael Dolsten, chef medicinsk forskning och utveckling, Pfizer

Årets Svensk: Karin Hildebrand, IVA-läkare Södersjukhuset